Під Генпрокуратурою відбувся мітинг на підтримку НАБУ

Під Генпрокуратурою відбувся мітинг на підтримку НАБУ

Фото
Укрінформ
Під стінами Генеральної прокуратури у середу вранці пройшов мітинг на підтримку Національного антикорупційного бюро.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, участь в акції взяли близько 200 активістів антикорупційних організацій, представники Автомайдану, Центру протидії корупції, Transparency International Ukraine, народні депутати Єгор Соболєв, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Володимир Парасюк та екс-заступник Генпрокурора Віталій Касько.

Декілька активістів сиділи на сходах ГПУ з пакетами на голові, а на тротуарі лежали мотузки.

«Це символізує, що Генеральна прокуратура України перетворилася з правоохоронного органу на тортурний, адже саме в підвалах ГПУ кілька днів тому катували двох співробітників Антикорупційного бюро України», - заявив керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Мітингувальники очікують, що Генпрокурор Юрій Луценко дасть оцінку діям своїх працівників та ухвалить відповідні кадрові рішення, зокрема щодо заступника начальника Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Дмитра Суса.

Акція тривала протягом години, проте мітингувальники обіцяють повернутись, якщо Генпрокурор не прислухається до їхніх вимог.

Фото: Павло Багмут, Укрінформ.

Нагадаємо, 5 серпня представники Генеральної прокуратури на чолі з Дмитром Сусом прийшли з обшуком до офісу НАБУ. Керівництво Нацбюро відмовилося пускати прокурорів, навіть викликало загін спецпризначення.

Прот згодом прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган повідомила, що слідчі ГПУ все ж вилучили певну частину документів. Предметом конфлікту, за даними ГПУ, стали матеріали, які стосувалися проведення детективами НАБУ негласних слідчих дій.

А 12 серпня працівники Департаменту ГПУ з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки та поліції Хмельницької області (яка була відряджена до цього Департаменту) здійснили спробу проникнення у конспіративну квартиру, яку працівники Бюро використовували для проведення негласних слідчих дій. Двох технічних працівників доправили до приміщення ГПУ, де, за їхніми словами, на них чинився фізичний та психологічний вплив. За словами директора НАБУ Артема Ситника, людей протримали у приміщенні протягом 11 годин без складання процесуальних документів.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що детективи НАБУ відкрили кримінальне провадження проти співробітників Генпрокуратури за незаконне викрадення і тортури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-