Депутат Сейму вважає, що резолюція щодо Волинської трагедії – не потрібна

Депутат Сейму вважає, що резолюція щодо Волинської трагедії – не потрібна

Ексклюзив
Укрінформ
На думку депутата Сейму від опозиційної “Громадянської платформи” Марціна Свенціцького, в ухваленій резолюції щодо Волинської трагедії не було необхідності у визначенні “геноцид”.

Про це він заявив у коментарі власному кореспондентові Укрінформу.

“Я вважаю, що ця резолюція не є потрібною. Звичайно, треба вшановувати жертви, подбати про поховання, але краще це робити разом з українцями, ніж окремо”, - заявив Свенціцький.

Він додав, що День пам'яті жертв Волинського злочину чи Волинської різанини можна було б встановити, але це потрібно робити спільно з українською стороною.

За його словами, у визначенні “геноцид” в резолюції також не було потреби. Свенціцький підкреслив, що прокурори Iнституту національної пам'яті Польщі у своїх розслідуваннях можуть використовувати визначення “геноцид”, наприклад в рамках Кримінального кодексу. Однак, зовсім по-іншому це сприймається в резолюції Сейму.

“У встановленні Дня пам'яті не було потреби використовувати слово “геноцид”. У Польщі активно використовується термін “Волинська різанина” і цей термін мав би бути використаний в резолюції”, - зазначив політик.

Депутат зазначив, що ухвалення цієї резолюції не полегшить діалогу Польщі з Україною, а сторонам зараз не потрібна ескалація ситуації.

“Зараз краще взяти паузу, не робити з цього чогось надзвичайного, а перечекати. Це все промине і треба буде далі нормально розвивати відносини. У даний момент потрібно не дати себе спровокувати і бути мудрішими”,- підсумував він.

Нагадаємо, нижня палата польського парламенту (Сейм) ухвалила у п'ятницю резолюцію у справі Волинської трагедії, назвавши її "геноцидом" польського народу і встановивши 11 липня Національним днем пам'яті. За ухвалення документа проголосували 432 депутати Сейму, утрималися 10 законодавців при жодному голосі проти. Документ одразу набуває чинності після ухвалення Сеймом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-