Сироїд хоче, щоб контроль над силовиками віддали Раді

Сироїд хоче, щоб контроль над силовиками віддали Раді

Укрінформ
Президент, який власними повноваженнями здійснює контроль над Збройними силами та іншими силовими структурами, має делегувати більше повноважень у сфері цивільного контролю Верховній Раді як повноважному представницькому органу.

Про це у п'ятницю під час конференції щодо цивільного контролю, яка відбулася у Верховній Раді у співпраці з ОБСЄ, заявила заступник голови ВР Оксана Сироїд.

"Ми маємо певне протистояння у цивільному контролі в сфері безпеки і оборони між парламентом і інститутом Президента. Так було завжди. Вважається, що цивільний контроль у сфері оборони і взагалі у секторі безпеки - це прерогатива Президента. Але демократичний контроль за своєю природою - це  контроль від імені людей. Представницьким органом, який представляє народ, є парламент. Президент має високу почесну місію Глави держави і не може здійснювати демократичний цивільний контроль. Він може здійснювати політичний контроль, але поряд з ним існує й цивільний демократичний контроль", - сказала Сироїд.

Вона зауважила, що часто можна почути в якості виправдання такого стану речей, що країна зараз знаходиться у стані війни. Але, на її переконання, країна могла увійти в цей стан війни частково, саме внаслідок недосконалості інституційних механізмів щодо управління Збройними силами.

За словами Сироїд, приклад в організації цивільного контролю надають Сполучени Штати, які на сьогодні володіють найбільшою військовою потужністю. Саме там збройні сили, за словами українського парламентарія, знаходяться під повним контролем з боку Конгресу.

"У нас, і це не є таємниця, начальник Генерального штабу у цьому приміщенні не був. Попри те, що він неодноразово запрошувався. І це показує реальний вплив, який парламент має сьогодні у контролі в секторі безпеки", - сказала Сироїд.

Вона висловила переконання, що без побудови міцної системи цивільного демократичного контролю Україні буде важко успішно проводити реформування та розбудову власних Збройних сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-