Найбільшою проблемою децентралізації експерти вважають пасивність громадян

Найбільшою проблемою децентралізації експерти вважають пасивність громадян

Опитування
Укрінформ
Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) провів експертне опитування щодо проблем процесу децентралізації в Україні, і 75% респондентів головною проблемою назвали пасивність та патерналізм українських громадян на місцях.

Про це на презентації в Укрінформі онлайн-платформи "Прозорість місцевих бюджетів" розповіла директор економічного департаменту МЦПД Ангела Бочі.

"Наприкінці 2015 року нами було проведено експертне опитування з приводу того, яким чином процес децентралізації відбувається в Україні і які є основні перешкоди. Наші респонденти дали відповіді, що 75% проблем - це пасивність та патерналізм українських громадян на місцях, 60% - це наближення місцевих виборів, 58% - непрофесійність та корумпованість місцевих еліт, 43% - це опір системи, 25% - небажання центральної влади віддавати значні фінансові ресурси до регіонів", - зазначила вона.

За словами Бочі, з опитування видно, що однією з основних проблем є відсутність вміння і навичок ефективно управляти бюджетними ресурсами на місцях. 

"Більше 60% респондентів зазначили, що місцеві громади своєю більшістю неспроможні ефективно і самостійно управляти своїми бюджетними коштами. 43% опитаних вважають, що громадяни також незнатні ефективно контролювати місцеву владу", - зазначила директор економічного департаменту МЦПД. 

Відштовхуючись від цього опитування, Міжнародний центр перспективних досліджень (Україна) спільно з Інститутом економічних та соціальних реформ (Словаччина) запустили онлайн-платформу "Прозорість місцевих бюджетів". На порталі публікуються основні індикатори економічного розвитку українських міських бюджетів, на основі яких планується розробляти рекомендації для органів місцевої влади для покращення їх фінансового стану. Онлайн-платформа "Прозорість місцевих бюджетів" буде довгостроковим проектом, дані якого оновлюватимуться щорічно.

З 1 червня по 20 липня МЦПД провів експертне опитування на тему: "Оцінка проведення реформи децентралізації". Опитування проводилося в рамках проекту "Аналіз якості проведених реформ та їх міжсекторального впливу", що реалізовується за підтримки міжнародного благодійного фонду "Відродження". Загалом в опитуванні взяли участь 56 експертів з регіонів України та міста Києва, які займаються дослідженням реформи децентралізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-