Меркель покликала до Берліна Туска, Олланда і Ренці

Меркель покликала до Берліна Туска, Олланда і Ренці

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель запросила на понеділок до Берліна президента Франції Франсуа Олланда, прем'єр-міністра Італії Маттео Ренці і главу Євроради Дональда Туска.

Про це глава німецького уряду заявила після екстреної наради в п'ятницю уряду ФРН і представників всіх фракцій парламенту, передає кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Я запросила до Берліна в понеділок для розмови президента Європейської ради Дональда Туска, французького президента Франсуа Олланда і італійського прем'єр-міністра Матео Ренці», - повідомила Меркель, додавши, що Німеччина має «особливий інтерес і несе особливу відповідальність» за те, щоб європейська єдність збереглася.

У вівторок і середу відбудуться поглиблені дискусії з іншими главами держав і урядів у Європейській Раді в Брюсселі.

Канцлер нагадала, що в європейських інституціях існує чітка процедура по виходу держави-члена із співдружності. Вона передбачає «багаторічні переговори», наприкінці яких буде прийнято остаточне рішення про вихід Великої Британії з ЄС. Але до того часу, поки йдуть переговори, Велика Британія залишається членом ЄС, і всі права та обов'язки, пов'язані з членством, зберігаються і повинні виконуватися аж до реального виходу обома сторонам в однаковій мірі. На час, поки йтимуть переговори, підкреслила Меркель, завданням має бути формування майбутніх відносин між ЄС і Великою Британією як тісних і партнерських. Вона застерегла від скороспішності в прийнятті рішень: «Треба спокійно проаналізувати, оцінити і разом прийняти правильні рішення».

 «Сьогоднішній день - переломний момент для Європи, переломний момент для європейського процесу об'єднання», - сказала Меркель. Вона зазначила, що слід пам'ятати про те, наскільки Європа багатогранна і наскільки різні люди в ній живуть, наскільки різноманітні їхні очікування від ЄС. «Все сильніше ми стикаємося з тим, що у людей, це відноситься не тільки до Великої Британії, але і, в різному ступені, для всіх членів, виникають принципові сумніви в правильності процесу об'єднання», - визнала канцлер ФРН. Вона вважає, що необхідно забезпечити те, «щоб громадяни відчували конкретно, який внесок ЄС в те, щоб їх приватне життя стало кращим». Це завдання як для інститутів ЄС, так і для країн-членів, додала вона.

Меркель також особливо підкреслила, що в світі, який все більше зростається, виклики занадто великі, щоб країни могли б впоратися з ними поодинці. "Тільки разом ми можемо і далі відстоювати наші цінності свободи і демократії, права і наші інтереси - економічні, соціальні, екологічні, зовнішньої політики і безпеки в глобальному значенні», - заявила глава німецького уряду.

 «ЄС достатньо сильний, щоб дати правильну відповідь сьогоднішнього акту», - констатувала наприкінці Меркель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-