Закон про приватних судових виконавців доведе до біди - експерти

Закон про приватних судових виконавців доведе до біди - експерти

Укрінформ
Інститут приватних виконавців може перетворитися на інструмент вибивання боргів з населення без можливості для громадян захиститися.

Таку думку на прес-конференції в Укрінформі у середу висловила голова ГО "Всеукраїнський рух Фінансовий майдан" Юлія Сало.

"У жодній країні на Заході, де існують приватні виконавці, немає такого рівня корупції, який є в Україні. І поки рівень корупції в нашій державі не буде знижено хоча б до рівня Польщі, ні про яких приватних виконавців мови вести не можна... Якщо зважити на те, що в Україні в боржниках 95% населення, зокрема через підвищення тарифів на комунальні послуги, то з прийняттям закону про приватних судових виконавців ситуація може стати непрогнозованою», - сказала Сало.

Вона зазначила, що не виключений і варіант, коли під виглядом виконання судових рішень приватними судовими виконавцями будуть здійснюватися рейдерські захоплення. 

"Не виключено, що введення інституту приватних виконавців призведе до того, що великі фінансово-промислові групи будуть створювати свої "кишенькові" фірми, які будуть займатися рейдерськими захватами під виглядом виконання судових рішень", - додала експерт.

Крім того, на думку експертів, деякі статті прийнятого закону порушують Конституцію.

"Законопроектом про виконавче провадження пропонується відкрити державний реєстр боржників. Це є грубим порушенням конституційних прав людини, оскільки інформація щодо заборгованності є особистою інформацією, яка, відповідно до закону про захист інформації, є конфіденційною", - сказав на прес-конференції експерт ГО "Єдиного центру правової допомоги" Андрій Аністрай.

За його словами, занепокоєння також викликає і стаття закону, згідно з якою приватний судовий виконавець може залучити сторонніх осіб.

"Також є пункт, стаття 18-та, який дозволяє приватним виконавцям у разі потреби залучати до проведення або організації виконачих дій суб'єктів господарювання. На сьогодні в ЗМІ вже з'являються об'яви про набір на роботу осіб спортивної статури, з правом носіння зброї, або тих, хто не пройшов атестацію у правоохоронних органах. Їх приймають для роботи з проблемними кредитами", - сказав Аністрай, зазначивши, що ці особи можуть виконувати як раз ті дії, які законом забороняється виконувати судовим виконавцям, а зокрема виселення боржників з помешкань тощо.

"99% судових рішень є не виселення громадян, а стягнення заборгованості, яка  передбачає реалізацію цього майна, а потім автоматичне виселення. Тобто виконавець може залучати сторонню організацію, яка буде виконувати всі фізичні дії щодо боржників", - сказав Аністрай.

Як зазначила фахівець ГО "Єдиний центр правової допомоги" Світлана Саранжа, натомість потрібно було б провести реформу державної виконавчої служби і запровадити контроль за їх роботою.

"Дайте можливість контролю державній виконавчій службі. Дайте їм зарплати, напишіть для них такий закон, який зробили для приватних виконавців. У нас багато невиконаних рішень по юридичним особам, по стягненню аліментів. Це зрозуміло. Питання насправді не в тому, чи поганий закон про державних виконавців, не в тому, що приватні виконавці потрібні для виконання, а у тому, що немає контролю за виконанням державних виконавців", - наголосила Саранжа.

Як повідомляв Укрінформ, народні депутати 2 червня ухвалили Закон "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів", метою якого є визначення основ організації та діяльності з примусового виконання судових рішень і рішень інших органів державними виконавцями органів державної виконавчої служби та приватними виконавцями, їх завдань та правового статус.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-