Париж назвав пріоритети головування в РБ ООН. Україна поза увагою

Париж назвав пріоритети головування в РБ ООН. Україна поза увагою

Укрінформ
Франція, яка з 1 червня розпочала головування у Раді Безпеки ООН, планує зосередитися на питаннях захисту цивільних осіб під час операцій з підтримання миру, а також мирному врегулюванні у країнах Північної Африки та Близького Сходу.

Про це йдеться в офіційній заяві МЗС Франції, у тексті якої жодним словом не згадуються плани Парижа щодо припинення війни на сході України та сприяння поверненню анексованого Росією півострова Крим, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Після єгипетського головування, яке завершилося 31 травня і роботу якого ми вітаємо, Франція розпочинає з 1 червня місячне головування в Раді Безпеки ООН», - йдеться у заяві.

У зовнішньополітичному відомстві також виокремили пріоритети головування в РБ ООН. Зокрема, йдеться про захист цивільних осіб в операціях з підтримання миру. Міністр закордонних справ і міжнародного розвитку Франції Жан-Марк Еро має намір головувати 10 червня на міністерській зустрічі РБ ООН з цього питання за участю генерального секретаря ООН, президентів країн Центральної Африки та МКЧХ. Крім того, на початку червня очікується також спеціальне засідання щодо сексуального насильства в умовах конфліктів.

Наступним пріоритетом Париж назвав моніторинг ситуації та продовження мандатів миротворчих місій у Малі (MINUSMA), в Судані-Дарфурі (MINUAD) і в Сомалі (AMISOM). Крім того, РБ ООН уважно стежитиме за розвитком ситуації в Демократичній Республіці Конго, Бурунді, ЦАР, Гвінеї-Бісау та Південному Судані. У центрі уваги Франції залишатимуться також Північна Африка і Близький Схід, зокрема оновлення мандата місії ООН у Лівії (UNSMIL) і ретельний моніторинг кризи в Сирії, Лівії, Ємені та конфлікт між Ізраїлем та Палестиною. У цьому контексті Рада Безпеки заслухає червневу доповідь генерального секретаря ООН щодо виконання резолюції 1701 в Лівані.

Французьке головування також працюватиме над підготовкою до виборів в рамках системи ООН, над продовженням процесу висунення кандидатур наступного генерального секретаря та іншими організаційними питаннями.

При цьому в МЗС Франції жодним чином не згадали участь та роль французької дипломатії у врегулюванні збройного конфлікту, розв’язаного постійним членом РБ ООН Російською Федерацією в Україні.

Як відомо, Франція відіграє одну з провідних ролей у так званому нормандському форматі, започаткованому за ініціативою французького президента Франсуа Олланда у червні 2014 року з метою мирного розв'язання агресії Росії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-