2 червня: найголовніше вночі

2 червня: найголовніше вночі

Укрінформ
Грузія отримала невтішні новини з ЄС, а російські далекобійники - з Туреччини

23:12 Країни Євросоюзу відклали запровадження візової лібералізації для громадян Грузії

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерела в ЄС.

"Посли ЄС у Брюсселі 1 червня обговорили надання безвізового режиму для Грузії, але не ухвалили ніякого рішення через заперечення з боку Німеччини і Франції. Вони можуть повернутися до цього питання наступного тижня, до проведення обговорення більш суперечливого випадку щодо України, яке заплановане на 14 червня", - повідомили представники ЄС.

Укрінформ: На жаль, епопея з безвізовим режимом для України-Грузії стає вже нестерпно затяжною. Так само жаль, що ця проблема, особливо у нас, в Україні, перетворилася на проблему пропагандистську. І якщо введення безвізового режиму для українців знову буде відкладено на тривалий час, то це матиме насамперед пропагандистське значення у нашій внутрішній політиці. Пропагандистське – означає, що різні політичні сили України трактуватимуть це у своїх внутрішньополітичних цілях. Тобто, справжні причини небажання європейців пускати до себе українців потонуть у лавині нашої внутрішньої пропагандистської війни.

00.10 Урядова делегація України на чолі з прем'єр-міністром може відвідати з візитом Сполучені Штати в середині червня

Про це повідомив посол України в США Валерій Чалий в інтерв'ю Українській службі «Голосу Америки».

Він пояснив, що пропозиція про візит Глави Уряду України до США була офіційно надіслана йому одразу після призначення, однак сам Гройсман зазначив, що має приїхати до Вашингтона з уже досягнутими першими результатами.

Укрінформ: Як би нам, українцям, не було прикро, але факт залишається фактом: ми критично залежимо від підтримки США у вирішенні головних проблем країни, насамперед – війна з Росією і подолання економічної кризи. Це добре, що Володимир Гройсман бажає їхати до США з якимось вагомими здобутками свого уряду. Сподіваємося, що вони справлять потрібний нам вплив на американських лідерів.  Зрештою, якби наш уряд переконав своїх громадян у цьому, то вже переконати американців буде надлегким завданням, просто дрібничкою.

02.33 Туреччина ввела візи для російських далекобійників

Туреччина з 1 червня ввела візи для російських водіїв у відповідь на посилення Росією контролю для турецьких товарів.

Про це повідомляє Hurriyet.

Керівник Міжнародної асоціації вантажоперевізників Фатіх Шенер пояснив це принципом взаємності і проблемами, з якими стикаються турецькі водії. За його словами, Анкара довгий час не вводила візовий режим щодо росіян, хоча Москва обмежила в'їзд турецьким громадянам ще на початку року.

Укрінформ. Туреччина публічно демонструє готовність замиритися з Росією, але на практиці змушена вдаватися до кроків, які тільки поглиблюють кризу стосунків між двома країнами. Бо слова – словами, а реальні турецько-російські справи показують невблаганну тенденцію до затяжного і непримиренного взаємного протистояння. Що ж, геополітику, як її розуміють в Москві та Анкарі,не обдуриш, не обійдеш.

04:56 Уряд Азербайджану знизив тарифи на транспортування "Новим шовковим шляхом"

Транзитні тарифи на транспортування вантажів контейнерними потягами "Новим шовковим шляхом" по території Азербайджану на третину знижено.

Про це заявив в інтерв'ю кореспонденту Укрінформу Акіф Мустафаєв - глава делегації Азербайджану на Міжнародному форумі «Торгівля, транспорт, митниця: діалог, співробітництво, координація».

Водночас скорочуються терміни перебування контейнерних потягів у дорозі. Якщо в січні потяг доставив вантаж з Іллічівська на китайский кордон протягом одинадцяти з половиною діб, то зараз транспортування вантажів за цим маршрутом, в обхід Росії, триває дев'ять діб.

Укрінформ:  Світ обкладає Росію як ведмедя в барлозі. Що ж, закономірний наслідок зовнішньої політики Москви, котра і веде себе на міжнародній арені як ведмідь, і сама дуже полюбляє представляти себе в образі цього персонажа тваринного світу. Прикро за ведмедів: ці могутні, але водночас дуже спритні і розумні істоти зовсім не заслуговують асоціації з незграбною, агресивною і тупуватою політикою Кремля. Примітно, що участь у загальносвітовій «облаві на російського ведмедя» дедалі активнішу участь беруть країни – колишні радянські республіки. Тобто, ті, котрі ще буквально вчора вважалися, на загальну думку, зоною, де авторитет і позиції Росії були непохитними. «Ведмедя» бояться все менше і менше, а «мисливців» – все більше і більше.

06:14 США направлять три бомбардувальники B-52 на навчання в Балтиці

Три американських стратегічних бомбардувальники B-52 "Стратофортресс", які здатні нести ядерний заряд, будуть спрямовані до Великобританії для проходження військових навчань в Балтиці.

Про це повідомляє zn.ua

«Бомбардувальники вилетять 2 червня з бази ВПС Майнот в штаті Північна Дакота і прибудуть в британський Ферфорд. Повітряна техніка буде задіяна в навчаннях BALTOPS 16, Saber Knight і Just Hammer», - наголошується в повідомленні.

Навчання Saber Knight вже почалися в Латвії, Литві та Естонії 27 травня. Триватимуть вони до 22 червня. У них беруть участь близько 10 тисяч військовослужбовців з 13 країн.

Укрінформ: Після навчань літаки повернуться до США. Однак можуть з’явитися знову – дорогу вже знатимуть. І загалом: поява носіїв ядерної зброї у такій близькості до кордонів Росії – факт, який був би просто немислимий ще рік – два тому. Величезна військова потуга США і країн НАТО поступово, але неухильно, розгортається проти Росії. І тій, за великим рахунком, просто нічим на неї відповісти. Єдиний серйозний військовий аргумент Москви – її міжконтинентальні ракети з ядерною зброєю. І цей аргумент чудово діяв, знову ж таки, ще рік – два тому. Однак, схоже, НАТО і США ухвалили для себе принципове рішення, що вони вже, принаймні, не ціпенітимуть від страху, коли чутимуть від Кисельва, що ми, мовляв, можемо усіх перетворити на радіоактивний пил. А будуть демонструвати свою потенційну можливість перетворити декого на той самий пил. Поява американських стратегічних бомбардувальників у небі країн Балтії – найкращий доказ цьому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-