"Неврівноважена" Савченко і "добрий" Захарченко. 5 нових меседжів Кремля

Аналітика
Укрінформ
Служба зовнішньої розвідки РФ активізувала роботу на українському напрямку.

І синхронність появи декількох цікавих тенденцій на інформаційному полі не може не насторожувати.

Перше. Ожили після стресу, викликаного нашими викривальними публікаціями, акаунти завербованого ФСБ сепаратиста Сергія Жука, того самого, що співпрацює з українською спільнотою через сторінку maidan.ua та пабліки у Фейсбуці.

Він активно відреагував на звільнення з полону  і вихід у публічний простір Надії Савченко. Головний меседж: Савченко - рятівниця України від «олігарха Порошенка». Ще один - переорієнтація уваги спільноти з бранців Путіна на «українських політв`язнів». "Надя, спаси Віту Завірюху", - звертаються до Надії з пабліків ФСБ.

Мета цих публікацій? Можна припустити, що росіяни намагаються мобілізувати радикальний електорат. Після того, як Ярош облишив ідею силового повалення влади, а РПС та інші «добробати» абсолютно дискредитували себе, (став помітний їхній російський слід), Росія шукає іншу сильну фігуру для розкрутки радикальних настроїв і реанімації  ідеї «Майдану-3». І розраховує, що нею стане Савченко, яка поки до кінця не «в`їхала»  в хитросплетіння нової української політики.

Друге. Одночасно з поверненням Надії було створено близько десяти фейкових сторінок Савченко у соцмережах. У багатьох з них вона постає в образі  психічно-хворої бандерівки, яка ненавидить росіян. "Буду вбивати русню", - було написано на одному з таких фейкових акаунтів Надії. За всіма ознаками - всі ці акаунти, знову ж таки, керуються ФСБ.

На відміну від «майдану» Жука тут головний споживач дезинформації - «ватний», проросійський електорат, який треба налякати  реальною переспективою масових розправ над «рускоязичними». Фейкові «заяви Савченко» мають також вплинути і на поміркованих українців, які виступають за європейскі цінності і не дуже співчувають радикальному націоналізму.

Цікаво, що вже наступного у них з`явився «захисник» в особі сепаратистського лідера Захарченко. Користуючись риторикою радянських фільмів, він заспокоїв: "Мы ее шлепнем, если она придет сюда".  

Третє. І ще про Захарченка. Його медіа-активність помітно зросла. Ватажок  терористів провів потужну інформаційну кампанію - організувавши чи то телеміст, чи то онлайн-чат з мешканцями начебто Харківської, Одеської та, зрештою, Херсонської областей. У постановочних питаннях два головних тренди - фашисти у Києві та погана соціально-економічна ситуація в регіонах. І тут Захарченко грає роль доброго дядечка...

І все це на фоні безперервної череди свят, гастролей  Московського цирку, відкриття пам`ятників загиблим терористам тощо. Жителям півдня та сходу ніби пропонують антитезу: кого ви обрали б - "божевільну" Савченко чи "м'якого і турботливого" Захарченка. Зайве казати, що колишній електромеханік навряд чи дотумкав би до цього самотужки. Крім того, 2 червня ввечері відбудеться спілкування Олександра Захарченка з жителями Донбасу (з обох сторін від лінії розмежування). Готується відеозвернення. Одна з тем зустрічі - масове звернення мешканців до ООН з вимогою засудити владу Украіни за військові злочини та геноцид власного народу.

Крім того, відомо, що "фахівці" ДНР  збирають негативну інформацію щодо функціонування місій ООН в різних країнах (там, де це відбувається без участі РФ).

Четверте. Був роздмуханий скандал навколо оприлюднення на сайті "Миротворець" прізвищ журналістів, акредитованих у фейкових ДНР-ЛНР. Українських волонтерів зобразили безвідповідальними людьми, що поставили під загрозу життя інозмених журналістів. Нам достеменно відомо, що карту «Миротворця» на повну потужність використовують російські дипломати: "Ви погляньте, мовляв, що вони витворяють». Російський дипкорпус намагається "відкрити очі" ЄС на начебто лояльність влади до "жорстоких  радикалів". Аналогію прямо не проводять, але приводять до висновку: визволена не без участі  європейців із в`язниці Савченко була  засуджена за «убивство журналістів», а тепер саме європейскі журналісти можуть постраждати через «наводку» з сайту, яким опікуються «Аваков і Геращенко».

П'яте. Одночасно формується позитивний образ Володимира Путна, як гуманіста, який помилував Надю і щиро готовий віддати Донбас Україні.

На перший погляд, деякі з цих інформаційних потоків суперечать один одному (Надія Савченко, наприклад, одночасно виступає як рятівник і як можливий диктатор). Однак, якщо придивитися уважніше, все згадане лягає в одну логічну канву. Йдеться про паралельну мобілізацію як радикальних патріотів так і латентних сепаратистів.

Найбільш імовірна мета цієї комбінації - підготувати  мешканців ОРДЛО до можливих виборів, на проведення яких Кремль планує дотиснути Україну. Перебування під окупацією багатьох з них протверезило, і в Москві, не зважаючи на повний, здавалося б, контроль анклаву, все ж побоюються непередбачуваних наслідків. Отже, Донбас треба знову налякати - образ кривавої  бандерівки, який ліпили з Надії Савченко протягом двох років, тут стане у нагоді.

Є й інша, тривожніша версія. Якщо припустити, що влітку готується повномасштабний наступ, щоб пробити коридор в Крим, то протиставляючи «злих фашистів на чолі з Савченко» і «добряка Захарченко»,  кремлівські маніпулятори прагнуть створити  на сході і півдні так званий «пояс лояльності» до загарбника, який передбачає підтримку, або хоча б невтручання місцевого населення.

Яка з версій має право на життя - покаже час.  А в тому, що мільйони ольгінських гнізд, легендуючись під громадян України, працюють не заради задоволення, а проти України і для війни  - однозначно. 

Лана Самохвалова, Валентина Сямро. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-