Правозахисник припускає, що третій Майдан не за горами

Правозахисник припускає, що третій Майдан не за горами

Укрінформ
Найближчим часом в Україні можна очікувати третього Майдану - як соціальної революції.

Таку думку висловив у вівторок на прес-конференції в Укрінформі правозахисник, голова ВГО "Інститут Республіка" Володимир Чемерис, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Незважаючи на всі попередні Майдани, які потребували зміни системи соціально-економічних і політичних відносин, ця система і досі не змінилася. Тому найближчим часом можна очікувати в Україні соціального вибуху, і він буде об'єктивним", - сказав правозахисник.

Він зауважив, що в Україні досі розвивається "система олігархічного капіталізму", і соціально-економічні проблеми людей не лише не вирішуються, а, навпаки, посилюються. Тому, якщо цей соціальний вибух буде, то він, за словами Чемериса, скоріш за все, "буде немирним".

"Якщо наступний Майдан зробить дійсно соціальну революцію і змінить нарешті систему, тоді ми можемо говорити, що це бажана і потрібна подія. Якщо ж ні, то це знову буде море крові, і це, звичайно, не зовсім бажано", - зауважив правозахисник.

 За його словами, про ймовірність такого соціального вибуху в Україні свідчить ціла низка тенденцій, які зафіксував "Інститут Республіка", здійснюючи протягом останніх років моніторинг дотримання свободи зібрань у державі.

Чемерис поінформував, що, за результатами цього моніторингу, торік в Україні почали домінувати соціально-економічні протести. При цьому різко зросла кількість немирних зібрань порівняно з передмайданівським періодом.

Серед позитивних тенденцій проведення протестних акцій останніх двох років, зауважив він, - різке зменшення кількості позовів органів місцевої влади про заборону мирних зібрань. Однак при цьому у більшості випадків ці акції мають немирний характер. "Тенденція останніх двох років - напади противників зібрань, у більшості - ультраправих "активістів" - на учасників акцій при бездіяльності правоохоронних органів", - сказав Чемерис.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-