Анатолій Науменко, генерал, екс-керівник луганської міліції
У Луганську розвісили мої портрети з написом: "розстріляти без попередження"
30.05.2016 09:00

- Страшно було. Снайпери сиділи на дахах; відбувалися такі локальні конфлікти - була оточена військова частина 3035 (внутрішні війська, - ред.). Я з цього приводу думаю, що солдати не повинні служити біля батьків.

- Невже нічого не можна було зробити?

- УВС області розташовано так, що захистити його неможливо. Застосовувати зброю можна було, коли бойовики сиділи в СБУ. Коли вони штурмували ту саму військову частину, виставляючи поперед себе жінок і дітей... Вони розповзлися по всій Луганській області, на постах стояли зі зброєю. Так, я думаю, в той момент ніхто б такої команди не дав - стріляти в людей. Якби застосували силу - не виключаю, що Росія ввела б війська.

Що таке міліція? Вона не призначена для ведення бойових дій. Інша справа - "Беркут" і "Сокіл". Вони приблизно одного молодого - віку, вміють стріляти, працювати в одному строю. Всі інші - хто старий, хто молодий, хто товстий, хто лисий...

"Беркут" я зібрав другого деня. Вони спитали: "Хто вас призначив?" - "Київ".

Все, відмовилися виконувати завдання, встали і пішли. По нашу сторону залишився тільки Саша Куцепаленко. В результаті 5 тисяч осіб, приблизно, не вийшли.

- Дивіться, коли пішли перші машини через лінію розмежування - ще не було відповідного закону. Коли він був прийнятий, ми з СБУ затримали 170 машин, і як такої контрабанди вже не стало. Тягають човнами через Донець то огірки, то консерви... Знаєте, послухаєш ці розмови - і складається враження, що силовики тільки й роблять, що займаються контрабандою. А Батьківщину захищає одна "диванна сотня". Питання ж полягає в іншому. Той, хто "кришував", повинен бути притягнутим до кримінальної відповідальності. Де кримінальні справи? Немає. З іншого боку: після мого відходу минуло сім місяців. Міліція за цей час затримала хоч якусь контрабанду? Нікого! А де ж ті "каравани"?

...Я вам скажу більше - якщо ви мене викликаєте на відвертість. У серпні 2014-го, коли навколо Луганська йшли інтенсивні бойові дії, надійшла команда міністра висунутися в Лутугине. Туди пішли десантники, за ними повинна була висунутися міліція. Я віддав команду командиру батальйону "Київщина" Покиньбороді - він її не виконав. Відправив начальника міліції Лутугиного, сформував міліціонерів - і пішов одеський загін "Шторм". Лутугине тоді взяли. У місті встановилася українська влада, працювала міліція...

- Я сьогодні на пенсії. Займаюсь громадською діяльністю. Ні про що не шкодую, і якби довелося знову повернутися в той час - на два роки назад, зробив би так само, як зробив. Мені вже 55 років, і робити якісь реверанси я не хочу. Тому що є юридична відповідальність, є відповідальність перед своїми дітьми, а є відповідальність перед Богом. Сьогодні я знаю, що все робив правильно. Я не займався тим, що про мене говорили відомі вам люди. Я створював міліцію на цій території з нуля. Яка, за великим рахунком, зупинила агресію... Зараз не час розповідати якісь речі, але був такий час - взагалі нікого не було. Коли з Веселої Гори (село на пагорбі на березі Сіверського Дінця, навпроти Щастя, - ред.) тікали - танки йшли, як "Жигулі". У бік Харкова. Ми з Воронченком (в 2014-му - командувач АТО в Луганській області, - ред.) їх зупиняли жезлами.

...Що б я зробив? По-перше, всі силовики, міліція, прокуратура, СБУ, службовці, які вийшли звідти - вони ж залишилися без житла. У них у всіх це майно за-бра-ли. Друга ситуація. Куди сьогодні їхати цивільним людям з окупованих територій? Де вони будуть працювати, де жити? Держава могла б напружитися, побудувати будинки де-небудь в районі Сватового. Сказали б переселенцю: "Приїжджай, ось тобі робота, ось дитячий садок, ось школа, лікарня. Таким чином, ми б послабили режим на тій території, там залишився б привид колишнього життя.

Але немає навіть державної програми!

Михайло Бублик, Сєвєродонецьк.

Фото: Станіслав Михайлов, Укрінформ.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-