У Раді пропонують конфіскацію майна за офшори

У Раді пропонують конфіскацію майна за офшори

Укрінформ
Народні депутати пропонують притягати до кримінальної відповідальності держслужбовців за умисне ухилення від сплати податків, здійснене з використанням офшорів.

Відповідний законопроект зареєстровано у Верховній Раді України.

"Ухвалення даного законопроекту дозволить притягати до кримінальної відповідальності осіб, що підпадають під дію Закону України "Про державну службу" за умисне ухилення від сплати податків, зборів, здійснене з використанням офшорних податкових юрисдикцій (офшорних компаній) або офшорних зон. Сприятиме активній боротьбі із виведенням грошових коштів, що належить сплаті до Державного бюджету, за кордон та реальному покаранню винних осіб", - йдеться у пояснювальній записці до проекту.

Зокрема, державних службовців, які ухиляються від сплати податків, зборів з використанням офшорних податкових юрисдикцій, пропонується карати штрафом від 15 до 25 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах.

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) опублікував масштабне розслідування щодо офшорних компаній, що використовуються впливовими людьми для ухилення від сплати податків. Серед фігурантів офшорного скандалу - прізвища 12 чинних і колишніх світових лідерів, більш ніж 120 бізнесменів і 29 найбагатших людей зі списку Forbes.

Загальна кількість громадян у розслідуванні, пов'язаних з Україною, сягає двох десятків. А суми, про які йдеться у даних розслідування, сягають мільярдів доларів. Уперше українські бізнесмени дістали можливість відкривати офшорні компанії в 1991 році. В квітні 1991 року швейцарська компанія Riggs Walmet Group оголосила про те, що виходить на український ринок з пропозицією про організацію компаній. Пропонувалася не тільки допомога в створенні безподаткових компаній, але й підтримка їх діяльності - внесення щорічних внесків до бюджету країни базування, забезпечення секретарських послуг з обробки нерегулярної пошти, організація щорічних зборів акціонерів, складання балансів тощо. На сьогодні кількість офшорних зон зросла, використання їх є поширеним і загальновідомим явищем, оскільки більшість офшорних зон має відносно прості вимоги з ліцензування й регулювання фінансових компаній та інших фірм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-