МЗС Польщі: Скасування санкцій проти Росії може вдарити по репутації ЄС

МЗС Польщі: Скасування санкцій проти Росії може вдарити по репутації ЄС

Укрінформ
Призупинення санкцій проти Росії можливе лише за умови виконання Москвою Мінських домовленостей, чого зараз немає. Можливе скасування санкцій проти РФ без виконання нею положень “Мінська-2” призведе до репутаційних втрат для Євросоюзу в обличчі всього світу.

На цьому під час зустрічі з іноземними журналістами у Варшаві, відповідаючи на запитання варшавського кореспондента Укрінформу, наголосив в понеділок заступник міністра закордонних справ Польщі Конрад Шиманський, який відповідає в міністерстві за європейські питання.

“Це не було вимогою й очікування Польщі, а рішенням всього Євросоюзу: про призупинення санкцій можна вести розмову лише після виконання Мінських домовленостей… На сьогодні не бачимо об’єктивних передумов для цього (скасування санкцій проти Росії – ред.)”, - підкреслив Шиманський.

Польський дипломат наголосив, що зараз можливими є всі сценарії розвитку подій щодо європейської політики санкцій щодо Росії. Однак у випадку наполягання якогось європейського політика про необхідність відміни санкцій він повинен обгрунтувати, "яким чином він намагатиметься зберегти своє обличчя".

"Політика санкцій не була пустим жестом солідарності, якоюсь моральною реакцією чи подарунком для тієї чи іншої країни-члена, як часом це намагаються представляти. Вона була відповіддю і повинна була показати, що ЄС є суб’єктом у цій справі, що Брюссель має силу, аби відповідати на військові загрози безпосередньо у своєму найближчому сусідстві",- наголосив Шиманський.

Заступник глави МЗС Польщі констатував: якщо Європа хотітиме відмовитися від санкцій проти Росії, то вона повинна брати до уваги те, що заплатить за це репутаційними втратами.

"Зараз будь-який сценарій є можливим, багато європейських політиків, без-сумніву, сприйняло б це (скасування санкцій – ред.) з полегшенням, аби не займатися складними проблемами конфлікту на Донбасі, а перейти до деяких простіших питань. Проте завжди треба брати до уваги наслідки: що за цим спостерігають не лише у США але й в усьому світі",- підкреслив Шиманський.

Він додав, що польська дипломатія звертає увагу європейських партнерів чи це рішення (скасування санкцій – ред.) сприятиме повазі до ЄС, його суб’єктності, ставленню до Спільноти як серйозного партнера чи навпаки.

Нагадаємо, в інтерв’ю німецькій газеті Tagesspiegel глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр нещодавно заявив, що в ЄС посилився супротив щодо продовження економічних санкцій проти Росії і складніше буде досягнути консенсус з цього приводу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-