"Нормандські" міністри спробують вивести з глухого кута Мінськ-2

Укрінформ
Зустрічі в так званому "нормандському форматі", схоже, стали однією з небагатьох констант у міжнародних зусиллях вивести мирний процес щодо конфлікту на Донбасі з глухого кута. Міністри закордонних справ Німеччини, Франції, Росії та України знову зберуться для консультацій у середу, 11 травня, в Берліні.

Головних тем буде дві: питання безпеки, тобто дотримання перемир'я, і "умови для проведення місцевих виборів", повідомили DW в німецькому МЗС.

Після попередньої зустрічі на початку березня в Парижі глава відомства Франк-Вальтер Штайнмаєр не приховував свого розчарування. "Я не задоволений тим, як Київ і Москва ведуть переговори", - сказав федеральний міністр закордонних справ. Перш за все, в питанні політичного врегулювання "не було прогресу", - нарікав він два місяці тому.

Минуло більше року відколи 12 лютого 2015 року в білоруській столиці Україна й проросійські бойовики з Донецька і Луганська погодили "комплекс заходів", що складається з 13 пунктів. Документ отримав неофіційну назву "Мінськ-2", оскільки перше перемир'я протрималося лише кілька місяців.

Сьогоднішні підсумки виглядають так: масштабні бойові дії не ведуться, але повного перемир'я немає.

Не виконано більшість пунктів угоди: відвід важких озброєнь не завершений, обмін полоненими пробуксовує, амністія для бойовиків змушує себе чекати. Спостерігачі ОБСЄ не мають повного доступу на непідконтрольні території, а відновлення українського контролю над кордоном з Росією зараз здається неможливим. Безпосередні переговори Києва і Донецька в рамках Мінської контактної групи стоять на місці.

Центральним пунктом політичного врегулювання, згідно з "Мінськом-2", вважаються реформа української Конституції і наступні місцеві вибори на непідконтрольних територіях Донбасу.

Україна висувала умови проведення виборів, серед яких - повне припинення вогню і повна свобода пересування для спостерігачів ОБСЄ. ОБСЄ на цих виборах повинна зіграти центральну роль - не тільки як спостерігач, але і як гарант безпеки. Як ця місія повинна виглядати, поки неясно, і, напевно, стане темою обговорення на зустрічі глав МЗС у Берліні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-