Чому буксує розслідування справи

Чому буксує розслідування справи "2 травня"?

Аналітика
Укрінформ
Неготовність представників ГПУ підтримувати обвинувачення спричинила перенесення слухань - колегія суддів вимагає притягти винуватців до відповідальності

Коли 22 квітня, на чергове судове засідання у резонансній справі "2 травня", порушеній за фактами масових заворушень дворічної давності в Одесі, представник Генеральної прокуратури України Володимир Дудкевич не з'явився, зіславшись на хворобу, а прибулий замість нього Костянтин Щербина заявив, що підтримувати обвинувачення не може через недостатню обізнаність з матеріалами справи, головуючий на процесі Віктор Корой оголосив перерву. А після виходу з нарадчої кімнати озвучив ухвалу колегії суддів про перенесення на тиждень засідання та звернення до керівництва ГПУ, в якому містився заклик: "Вирішити питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності службову особу прокуратури, яка є відповідальною за належну організацію підтримання державного обвинувачення. І повідомити колегію суддів про реагування на це звернення у 20-денний термін".

Констатувавши зрив слухання справи, головуючий суддя висловив сподівання, що ГПУ належно зреагує, оскільки це була вже третя зміна представника обвинувачення у справі про організацію масових заворушень, які спричинили тяжкі наслідки.

Власне, упродовж двох років слідчими МВС та Генеральної прокуратури України передано на розгляд судів обвинувальні висновки та матеріали лише за частиною епізодів масштабного розслідування. А саме: за фактами сутичок між представниками проукраїнських та проросійських організацій у районі Грецької площі Одеси та навмисної "бездіяльності з метою отримання для себе неправомірної вигоди немайнового характеру" тодішнього керівника Одеського облУВС Петра Луцюка.

Причому, хід піврічного розслідування травневих подій засвідчив, що велика група слідчих-важняків могла й "не помітити" складу злочину в діях керівника одеського главку, якби не привернули увагу до фактів його бездіяльності під час заворушень представники журналістсько-експертної групи "2 травня". 

Досить сказати, що за кілька місяців після загибелі в сутичках на вулицях Одеси та в пожежі Будинку профспілок 48 учасників протистояння, у вересні-жовтні 2014 року, полковник Луцюк здійснював активну передвиборчу діяльність у Рівненській області, балотуючись кандидатом у депутати Верховної Ради по 154 виборчому округу. І лише під тиском громадськості у ГПУ все-таки виникли до Луцюка претензії, оголошені йому у вигляді підозри в скоєнні злочинів за ознаками трьох статей Кримінального кодексу. Зокрема, ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 3 ст. 135 (залишення в небезпеці) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

Утім, невдовзі члени групи "2 травня" помітили: як неквапливо слідчі ГПУ притягали Луцюка до відповідальності, так само вели й досудове розслідування, а нині підтримують обвинувачення. Багатомісячний судовий процес у Приморському райсуді Одеси просувається, як мокре горить. То підсудний на засідання не з'являється, то потерпілі не прибувають. У списку ж 50 фізичних осіб і 3 юридичні - тож триває довге і не вельми обтяжливе для підсудного слухання справи. Оскільки суд не обирав стосовно Луцюка, якому загрожує 10-річний термін покарання, жодних запобіжних чи обмежувальних заходів.

Схожий підхід продемонстрували слідчі Генпрокуратури і стосовно притягнення до відповідальності посадовців облуправління ДСНС, зокрема й керівника главку Володимира Боделана, які більш ніж на півгодини заблокували 2 травня виїзди бригад рятувальників для ліквідації масштабної пожежі в Будинку профспілок, а тим часом, її жертвами стали понад 30 осіб. Десятки рядових правоохоронців слідчі опитували, а от Луцюк та Боделан зовсім випали з поля зору керівників слідчих груп - заступника начальника відділу ГСУ МВС України Миколи Рудницького та заступника начальника другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримкою державного обвинувачення Генеральної прокуратури України прокурора Андрія Шевченка.

Утім, ситуація різко змінилась, коли кримінальна справа про злочинне службове недбальство посадовців ДСНС опинилась у руках співробітників Управління спецрозслідувань ГПУ, очолюваного Сергієм Горбатюком. Очевидно, здогадуючись, яким буде фінал розслідування службової недбалості при ліквідації пожежі в одеському Будинку профспілок, що спричинила тяжкі наслідки, фігурант досудового розслідування Боделан притьмом змінив місце проживання - з 1 березня утікач проживає, як раніше Боделан-старший, на території близької серцю Росії.

Як зауважила в розмові з автором цих рядків координатор групи "2 травня" Тетяна Герасимова, "щонайменше подиву гідний факт, що десятки слідчих ГПУ протягом багатьох місяців з якихось причин не вбачали складу злочину в бездіяльності та службовій недбалості керівників облуправлінь УВС та ДСНС. Один із яких не зареєстрував наказу про введення в Одесі плану "Хвиля", що дозволив би упродовж години мобілізувати особовий склад облУВС на локалізацію осередків заворушень та нейтралізувати сепаратистів, а інший не гасив, а лише збоку спостерігав за масштабною пожежею поряд із залізничним вокзалом, у якій гинули десятки людей. 

Принаймні, неспростовним фактом є те, що Луцюк став фігурантом кримінального провадження не з ініціативи слідчих ГПУ, а в результаті неодноразових заяв щодо розслідування його злочинної бездіяльності саме з боку членів групи "2 травня". Так само лише після звернення до прокуратури лідера одеської ГО "Рада громадської безпеки" було відкрито провадження за фактом службової недбалості керівництва облуправління ДСНС, очолюваного Боделаном. Знов-таки: не через тиждень чи місяць після скоєння злочину - аж через півроку, коли наглядове відомство мусило реагувати на заяву про злочин керівника осередку громадянського суспільства!"

Експерт-токсиколог Сергій Саркісян, що є членом групи "2 травня" і брав участь у прес-конференції за підсумками 2-річного альтернативного розслідування трагічних травневих подій, висловився ще відвертіше: "Якщо невдачі слідчих прокуратури на першому етапі ми готові були списати на некомпетентність у розслідуванні масових безпорядків, то згодом у мене, зокрема, склалося враження, що єдиним бажанням керівників МВС і ГПУ було розвалити справу". Саркісян аргументував свою позицію тим, що слідча група допускає втрату документів і речових доказів, які передаються для документування вуличних сутичок, зокрема, зник наданий слідству ним особисто каталог відеозаписів. Перебіг судового розслідування показав, що такі факти можуть мати серйозні наслідки.

"Упродовж тривалого часу, - наголосив Саркісян, - представники обвинувачення не могли надати суду ні оригіналів документів, ні речових доказів, що описані в одному з томів справи і стосуються протиправних діянь росіянина Євгена Мефьодова - одного з п'яти утримуваних в СІЗО активістів "Одеської дружини", звинуваченого за ознаками ч. 2 ст. 294 Кримінального кодексу України (організація масових заворушень, які спричинили тяжкі наслідки). Серед матеріалів справи не виявилось ні його російського паспорта, ні протоколу затримання, ні протоколу обшуку. А замість компакт-диска, на якому, за даними прокуратури, зафіксовані відомості про дзвінки підсудного, в тому числі контакти з російськими абонентами, - лише їх роздруківка, що не є одним із доказів".

По суті, виникла ситуація, коли громадянин РФ Мефьодов, заарештований два роки тому за співучасть в організації нападу "Одеської дружини" на учасників маршу "За єдину Україну" - уболівальників клубів "Чорноморець" та "Металіст" - може бути виправданий і вийти на свободу. Головуючий на процесі суддя Віктор Корой запропонував стороні державного обвинувачення забезпечити належну доказову базу: якщо цього не буде зроблено, судова колегія ухвалить рішення на підставі наявних доказів. А захисник Мефьодова, у свою чергу, нагадав, що термін тримання під вартою його підопічного закінчується 4 травня і звернувся з клопотанням про обрання арештанту іншої міри запобіжного заходу. 

Крім того, через подібні "проколи" суд уже випустив із СІЗО більшість із учасників вуличних сутичок - зараз перебувають під вартою усього п'ятеро із двадцяти двох підсудних. І дивуватися таким результатам судового слідства, на думку члена групи "2 травня" Сергія Діброва, не варто, якщо врахувати минулорічний факт повернення колегією суддів на доопрацювання слідчим ГПУ обвинувального акту, що стосується учасників подій у районі Грецької площі. Внаслідок численних "нестиковок", допущених співробітниками МВС та ГПУ, буде проблематично довести в суді провину багатьох фігурантів справи, які під час підготовки до травневих подій спілкувалися між собою з метою конспірації, користуючись "позивними" на кшталт - "Боцман", "Чечен", Капітан Какао", "Академік", "Кіпіш" та іншими.

Тим часом, співпрацювати зі слідством погодились буквально декілька колишніх учасників "Одеської дружини", що надають важливі свідчення в суді. Наприклад, Олександр Посьміченко ("Кіпіш") розповів, що "Академік" знімав у банкоматах великі суми грошей і регулярно платив учасникам цілодобового перебування в наметовому містечку на Куликовому полі, причому один раз із ним розрахувався російськими рублями. 

"Боцман" забезпечував усіх амуніцією та зброєю, керував мікроавтобусом, на борту якого було гасло "Одесса! Донбасс с тобой!", мав у своєму розпорядженні автомат Калашникова, з якого стріляв під час сутичок на Грецькій, а після розгону сепаратистів утік на територію Придністров'я, куди згодом перебрався й заступник начальника одеського главку Фучеджі, якого глава МВС призначив увечері 3 травня 2014 року виконувачем обов'язків керівника облУВС. Впізнав "Кіпіш" і росіянина Мефьодова, якого на Куликовому полі звали "ФСБшником".

"Про зв'язок підсудного Мефьодова з російськими спецслужбами мені говорив Віталій Будько ("Боцман"), - зазначив Посьміченко в суді. - Під час вуличних сутичок я бачив Мефьодова у джинсовій куртці, без маски на обличчі, коли він кидав камінням у євромайданівців та ультрас "Чорноморця" поряд із супермаркетом "Мега-Антошка". 

Відповідачи на запитання щодо підсудного Сергія Долженкова, який раніше служив у структурах МВС і був командиром "Одеської дружини", Посьміченко підтвердив, що бачив того під час стрільби з пістолета біля ТЦ "Афіна".

Також дав свідчення суду про участь підсудного Долженкова та деяких інших у вуличних сутичках підполковник міліції Олександр Ташматов, який два роки тому служив на посаді заступника начальника Одеського міськуправління міліції з громадської безпеки. Надані відомості збігаються з відеозйомками, які вели стрімери в районі Грецької площі, підтвердили на прес-конференції члени групи "2 травня", що опитали понад 250 очевидців подій, зібрали сотні гігабайт відеометеріалів, здійснили пожежно-технічну експертизу, проаналізували матеріали кримінальної справи і випустили документальний відеофільм "Одеса 2 травня без міфів".

Коментуючи ситуацію, яка виникла на судовому процесі й зумовила звернення колегії суддів до ГПУ щодо належного підтримання державного обвинувачення, координатор групи "2 травня" Герасимова висловила думку, що "це - наслідки розпорошення документів і речових доказів по декількох кримінальних справах, що ведуться паралельно. Врешті-решт, хоч із запізненням їх все-таки було знайдено й передано судовій колегії для оцінки й ухвалення обгрунтованого рішення стосовно підсудного Мефьодова".

Наразі допомагають у цьому представникам обвинувачення 9 членів Слідчої групи, утвореної МВС в середині січня поточного року в Слідчому управлінні Одеського облУВС. Очолює цю групу в.о. начальника Одеського облУВС Сергій Пантелєєв. До речі, сталося це якраз 15 січня - на другий день після того, як журналістсько-експертна група "2 травня" презентувала в Києві підсумки альтернативного розслідування трагічних подій 2 травня і порадила керівництву ГПУ та МВС передати розслідування резонансної справи "2 травня" незалежним слідчим з Управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури, як це рекомендує вчинити Міжнародна дорадча група правників при ЄС.

"Причому оптимальним варіантом рішення, на думку наших експертів, було би включення до складу групи слідчих Управління спецрозслідувань ГПУ кращих співробітників Слідчого управління Одеського облУВС, обсяг напрацювань яких за останні три місяці можна порівнювати з виконаним раніше слідчими Головного управління МВС України", - резюмувала Тетяна Герасимова.

Михайло Аксанюк, Одеса.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-