У Раді Європи готові сприяти моніторингу прав людини у Криму - МЗС

У Раді Європи готові сприяти моніторингу прав людини у Криму - МЗС

Укрінформ
Комітет міністрів Ради Європи в рамках засідання, в якому взяв участь заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, ухвалив чергове рішення щодо ситуації в Україні.

Про це йдеться в оприлюдненому прес-службою коментарі МЗС України

«Комітет міністрів вчергове підтвердив незмінність позиції стосовно незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів», - йдеться в коментарі.

Також, засуджуючи незаконну анексію Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та м.Севастополь, Комітет міністрів Ради Європи висловив глибоку стурбованість погіршенням ситуації із правами людини в Криму.

Комітет Ради міністрів РЄ наголошує, що поряд з такими порушеннями прав людини, як обмеження свободи слова та мирних зібрань, свободи релігії та переконань, відзначаються репресії проти національних меншин, зокрема, кримських татар.

«Рішення так званого «верховного суду» в окупованій АР Крим щодо визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборона його діяльності викликало осуд Комітету міністрів РЄ», - вказується в повідомленні.

У зв’язку з цим Комітет міністрів закликає до проведення належного розслідування всіх справ стосовно порушень прав людини у відповідності до міжнародних стандартів у сфері прав людини.

Підкреслюючи необхідність повного виконання Мінських домовленостей, Комітет міністрів Ради Європи вкотре закликав до звільнення усіх заручників та незаконно затриманих осіб.

Важливим сигналом стала вимога забезпечити негайний і безперешкодний доступ усіх правозахисних органів Ради Європи на території, які знаходяться поза межами контролю української влади, включаючи тимчасово окуповану Автономну Республіку Крим, «з метою здійснення моніторингу дотримання прав людини і основних свобод та оперативного реагування на погіршення ситуації у цій сфері».

Комітет міністрів закликав українську владу подвоїти зусилля для проведення демократичних реформ на основі рекомендацій Венеціанської комісії та у відповідності до стандартів РЄ.

«Підкреслюючи важливість для України імплементації усіх ключових демократичних реформ, насамперед у частині децентралізації, правосуддя та боротьби з корупцією, Рада Європи вчергове висловила готовність надавати необхідну допомогу задля їх реалізації, зокрема, у рамках Плану дій РЄ для України на 2015-2017 роки», - зазначається у коментарі.

Окремо, Комітет міністрів привітав ухвалення Президентом України  Національної стратегії з прав людини та подальше ухвалення урядом Плану дій з реалізації цієї стратегії, висловивши готовність сприяти в імплементації цих стратегічних документів та участі у процесі моніторингу їх виконання.

«Розцінюємо рішення Комітету міністрів як чергове підтвердження підтримки Радою Європи зусиль України з протидії російській агресії та свідчення готовності сприяти забезпеченню моніторингу ситуації у сфері прав людини в незаконно окупованих АР Крим та м.Севастополь згідно з існуючими міжнародно-правовими стандартами. Такий підхід повністю відповідає позиції України щодо необхідності здійснення відповідної оцінки ситуації виключно конвенційними та стандартними моніторинговими механізмами ООН, Ради Європи, ОБСЄ», - резюмували у МЗС.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-