ГРУшники обговорюються як головні кандидати на обмін з Савченко - адвокат

ГРУшники обговорюються як головні кандидати на обмін з Савченко - адвокат

Укрінформ
Два ГРУшники – Александров і Єрофеєв – із самого початку обговорюються як головні кандидати на обмін, щоб звільнити українську льотчицю Надію Савченко.

Про це адвокат Савченко Ілля Новіков сказав "5 каналу".

"...Ці два ГРУшники – Александров і Єрофеєв – вони вже... з самого початку їх справи, коли їх затримано, вони обговорюються як головні кандидати на обмін, щоб звільнити Надію Савченко", - зазначив адвокат.

За словами Новікова, "вони не єдині, є ще такі, як вони, саме російські військові, яких затримано на території України під час бойових дій. Але вони єдині, про яких широко відомо, що вони знаходяться... ну не будемо казати в полоні – під арештом вони знаходяться, вони затримані. І щодо решти, про них просто нема такої інформації. І це може і не добре, тому що в справі Надії... За справу Надії я більш-менш впевнений. Мене турбує її стан здоров’я, бо через її рішення тримати її голодовий страйк вона в дуже небезпечному стані. Я впевнений, що може раніше, може пізніше, таким чином чи іншим, ми її витягнемо з Росії".

Водночас, адвокат зазначив, що у нього "немає такої впевненості щодо інших, тому що, наприклад, справа Сенцова та його групи, наприклад, справа Юрія Солошенка, якому вже 74 роки, він має проблеми з серцем, він має онкологію і через те ми, напевне, не встигнемо його витягнути, поки він ще живий… І саме через них мені не здається, що це добре, те, що про решту російських військових, а також російських громадян, про яких невідомо, чи вони військові чи ні, в нас немає інформації. Якщо б вона була, якщо був би такий постійний тиск знизу на Путіна: "звільняйте наших, ви пишете на майках, що ви своїх не кидаєте – так не кидайте, домовляйтеся, робіть обмін, щоб вони повернулися додому". Такого тиску немає, і це нам ускладнює нашу справу і зменшує нашу можливість до обміну".

На зауваження журналіста, що за законами, є місяць на те, щоб вирок ГРУшників вступив в дію, а Надія "місяць точно чекати не буде", Новіков відповів: "Ні, дивіться, зовсім інша справа з ГРУшниками. Вже ідуть перемовини про те, щоб прискорити цей процес".

Він сказав, що спілкувався з адвокатами Єрофеєва та Александрова, але не може відкривати, що було в їхніх розмовах.

За словами Новікова, "вони повинні поспілкуватися зі своїми підзахисними, прийняти їх рішення, бо вони, на мою думку, повинні прийти до того самого вирішення обидва. Бо якщо, наприклад, Александров каже "так", а Єрофеєв "ні" - ми не маємо вирішення. Вони повинні порадитися, будуть ще консультації і, може, саме на цьому тижні ми почуємо якісь новини. Наприклад, про те, що вони... якщо вони відмовляються подавати апеляційну скаргу, і якщо українські державні органи, тобто суд, прокуратура задовольнять ці рішення, ми можемо, є такий шанс, прискорити весь цей процес і здійснити обмін ще до того, як цей місяць пройде. Може, так не буде. Якщо так не буде, то є шанс, що буде знайдено якесь інше вирішення щодо повернення Надії Савченко. І в такому разі Александров і Єрофеєв просто втратять цю можливість, бо у мене є інформація, що українська сторона не згодна повернути їх в обмін на будь-кого іншого - ані на Сенцова, ані на інших... Якщо не Савченко, то вони залишаються відбувати покарання тут, в Україні".

Нагадаємо, 22 березня Надію Савченко засуджено в Росії за сфальсифікованим обвинуваченням до 22 років ув'язнення. На даний момент все більш реальним бачиться обмін Савченко на російських військовослужбовців Єрофеєва та Александрова, засуджених 18 квітня до 14 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-