Олександр Данилюк, представник Президента у Кабінеті Міністрів
Президент постійно читає сторінки людей, які його активно критикують
Інтерв'ю 07.04.2016 15:12

- Але складається враження, що вихід із політичної кризи кожна гілка влади шукає по-своєму - Кабмін, Верховна Рада і Президент.

- Є єдиний можливий варіант виходу - це створення коаліцією нового уряду. Механізм саме такий. Усе решта - це деталі. А позачергові вибори, мені здається, - усі розуміють, що такий варіант зараз не те, що недоречний, а дуже небезпечний.

- Тобто, наступного пленарного тижня у парламенті усе ж з'явиться нова коаліція?

- Я сподіваюся на це.

- Олександре Олександровичу, повернемося до реформ. Яке міністерство, на вашу думку, найкраще реформовано?

- Я вважаю, що непогано реформовано Міністерство економіки і, можливо, Міністерство фінансів. Але й це лише 20-30%. Нагадаю, що з 1 травня почне діяти закон про державну службу і, хочеш не хочеш, а усі міністерства мають пройти через цей процес, це й буде реформування міністерств. Люди просто поки що цей процес недооцінюють.

- Але чому не видно реформ? Суспільство не дуже задоволене якістю та швидкістю їх проведення.

- Незадоволені будуть завжди, особливо на етапі реалізації змін, і доки результат не відчутний. Окрема категорія - це ті, хто зараз знаходиться у системі, вони, як правило, незадоволені у будь-якому разі. Але ж реформа робиться не для них, а для людей, які мають отримати переваги від таких змін, наприклад, отримають якісніші медичні послуги.

- Зачекайте, давайте детальніше. Скажімо, у "Стратегії-2020" було задекларовано понад 60 реформ і програм, але виконано з них дуже мало. Одні винуватять парламентарів, інші - радикали - говорять про так звану "половинчастість" реформ, і приймати їх - займатися окозамилюванням. То на якому етапі усе ж таки гальмуються реформи?

Вважаю, що краще не робити реформ зовсім, аніж робити напівреформи

- Я думаю, що результати все ж таки є, але вважаю, що краще не робити реформ зовсім, аніж робити напівреформи. Тобто, просто зараз ще немає завершених реформ. Наприклад, реформа поліції. Навіть особисто для мене - це була реформа номер один. Ми всі вже побачили її результати, бо підтримка поліції в Україні наразі становить, якщо не помиляюся, більше 70%, але вона може дуже швидко впасти, якщо зараз цю реформу не продовжити. А продовжити її означає - не лише закінчити реформу патрульної служби по всій країні, а йти далі у кримінальний блок. Особлива увага також має бути приділена превентивній роботі щодо протидії злочинності. Також наразі чи не найважливішою є медична реформа, але вона навіть не розпочата. Там треба десь 2-3 роки працювати.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-