В Раді Європи закликали Росію пустити лікарів до Савченко

В Раді Європи закликали Росію пустити лікарів до Савченко

Укрінформ
Комітет міністрів Ради Європи висловив занепокоєння станом здоров’я народного депутата України Надії Савченко, який суттєво погіршився внаслідок тривалого голодування, і закликав російську владу надати доступ до неї команді лікарів, яким Надія довіряє. 

Про це йдеться в коментарі МЗС України.

Як зазначається, Міністерство закордонних справ України вітає рішення Комітету міністрів Ради Європи щодо незаконного судового процесу над Надією Савченко, ухвалене 30 березня ц.р. "Розглядаємо його як важливий жест солідарності цієї міжнародної організації та її держав-членів з українським народом і потужний сигнал на підтримку українських політичних в’язнів в цілому", - зазначили у міністерстві.

Там додали, що незаконне утримання Надії Савченко та вирок, винесений у її справі 22 березня, викликали обгрунтоване занепокоєння Комітету міністрів, оскільки вони суперечать фундаментальним засадам Ради Європи: верховенству права, захисту прав людини і демократії.

"Комітет міністрів Ради Європи висловив занепокоєння станом здоров’я Надії Савченко, який суттєво погіршився внаслідок тривалого протестного голодування і закликав російську владу надати доступ до неї команді лікарів, яким Надія довіряє, а також її рідним і близьким", - наголосили в зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС України зазначили, що приєднуються до цього заклику і вимагають від Російської Федерації невідкладно надати дозвіл на відвідання Надії Савченко кваліфікованими українськими лікарями або іноземними медиками на її вибір.

"Безпідставна відмова надати такий доступ викликає обурення і свідчить про намагання російської влади приховати реальний стан її здоров’я та ввести в оману світове співтовариство щодо задовільного самопочуття. Вкотре наголошуємо, що повну відповідальність за стан здоров’я та життя незаконно засудженої Надії Савченко несе російська сторона", - нагадали в МЗС України.

Там додали, що у рішенні міститься чіткий заклик Комітету міністрів Ради Європи до російської сторони негайно та без будь-яких умов звільнити Савченко з гуманітарних міркувань та відповідно до Пакету заходів з виконання Мінських домовленостей. "Підтримуємо цей заклик і наголошуємо, що Росія є підписантом і стороною Мінських домовленостей, відповідно до яких всі заручники та незаконно утримувані особи мають бути звільнені. Вимагаємо від російської сторони скасувати протиправне, антигуманне рішення у справі Надії Савченко та забезпечити її негайне звільнення відповідно до міжнародних зобов’язань Російської Федерації", - зазначили у міністерстві.

Там додали, що МЗС України продовжить роботу, спрямовану на залучення потенціалу Ради Європи до захисту прав і свобод та невідкладного звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України, які є політичними заручниками та жертвами російської агресії проти України.

Фото: Новая газета

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-