Хто буде замість Шокіна? Шість претендентів на крісло Генпрокурора

Хто буде замість Шокіна? Шість претендентів на крісло Генпрокурора

Укрінформ
Разом з тим, не виключена поява на небосхилі Генеральної прокуратури і нових імен

Після того як Верховна Рада дала згоду на звільнення з посади Віктора Шокіна, актуальності набуло питання: хто його замінить. Імен претендентів називається чимало. Серед них були і «реформатори» Давід Сакварелідзе та Віталій Касько. Однак, після звільнення першого за «грубе порушення правил прокурорської етики, втручання в непередбаченому законодавством порядку в службову діяльність іншого прокурора» та  звинувачення другого у заволодінні «шляхом вчинення шахрайства у 2010-2014 роках квартирою в Києві» стало зрозумілим: існуюча система ці дві кандидатури ніколи не прийме. 

Натомість актуальними лишається шість кандидатур.

1. Юрій Столярчук. Працював в прокуратурі з 1987 по 2004 рік. З 2004 по 2014 був на пенсії. У липні 2014 року поновився в прокуратурі на посаді начальника головного управління нагляду у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України. У лютому 2015 року призначений першим заступником начальника головного слідчого управління Генеральної прокуратури України. З квітня 2015 - заступник генерального прокурора України.

Версію про те, що Адміністрація Президента хоче бачити генпрокурором саме Юрія Столярчука, оприлюднив народний депутат від БПП Сергій Лещенко.

«Ключова теза - саме Столярчук розслідував справу Гонгадзе. Оскільки похорон Гонгадзе сколихнув країну, то цей факт по повній використовують для розкрутки Столярчука!» - вважає Лещенко.

Про зацікавленість Банкової в кандидатуря  говорив інший депутат з цієї ж фракції - Мустафа Найем. 

2. Сергій Горбатюк. Має 20-річний досвід роботи в прокуратурі. З грудня 2014 року призначений заступником начальника головного слідчого управління - начальником управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України. За призначення Горбатюка генпрокурором виступає низка політиків і громадських активістів. Розглянути кандидатуру Сергія Горбатюка на посаду генпрокурора України пропонують Мустафа Найем та Сергій Лещенко.

Вибір сімей Небесної сотні підтримала і їхній адвокат Євгенія Закревська. 9 березня на сайті Президента була розташована петиція про призначення Сергія Горбатюка генеральним прокурором. 

Горбатюк заявив, що готовий очолити ГПУ. Про це він сказав у вечірньому ефірі «112 Україна».

3. Павло Жебрівський. Має юридичну освіту. З січня 2015 року обіймав посаду начальника управління Генпрокуратури з розслідування корупційних злочинів, скоєних службовими особами, які займають особливо відповідальне становище. З липня 2015 року очолює Донецьку обласну військово-цивільну адміністрацію.

Після озвучення Єгором Соболєвим версії про те, що Жебрівський може очолити Генпрокуратуру, очільник Донецької ОВЦА заявив, що не розглядає можливості замінити Шокіна. Про високі шанси на призначення Жебрівського говорив і Карл Волох: «Він з системи, до того ж, не зовсім заплямований, і президент йому довіряє...».

4. Юрій Луценко. Не має юридичної освіти та досвіду роботи в прокуратурі. Разом з тим, як повідомляв Мустафа Найем, в БПП обговорювали можливість того, що Луценко може стати новим Генпрокурором. Цю версію підтвердив і Єгор Соболєв.

5. Наталія Севостьянова. Не має досвіду роботи в прокуратурі. З січня 2015 року - перший заступник міністра юстиції України.  На посаду генерального прокурора  Севостьянову  пропонує фракція «Народного фронту» у ВР. Про це журналістам повідомив Сергій Лещенко.

6. Юрій Севрук. У прокуратурі працює з 1997 року, з липня 2015 - перший заступник Генерального прокурора України. Керівник "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін впевнений, що  Севрук - найкраща кандидатура для нинішньої влади.

На початку березня Юрій Севрук дав інтерв'ю Інтерфаксу, де підтверджує свої прокурорські амбіції: «Що стосується мене і моїх амбіцій - тут питання складне. Кажуть, поганий той солдат, який не мріє стати генералом. Ну, в даний момент я виконую обов'язки генпрокурора, так що знаю, що це таке».

Оскільки після відставки Шокіна Севрук, як перший заступник, виконуватиме його обов`язки, це дає підстави експертам прогнозувати, що  саме він керуватиме Генпрокураторую і надалі в якості т.в.о.

*  *  *

Цілком можливо, що в ході домовленостей по новому складу уряду посада генерального прокурора фігуруватиме як один з аргументів у задоволенні кадрових амбіцій фракцій-учасників нової (чи існуючої) коаліції. Тож можна очікувати появи на небосхилі Генеральної прокуратури і нових імен.

Світлана Карабань, Євген Якунов, Валентина Сямро. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-