Горбулін назвав глобальну мету Кремля

Горбулін назвав глобальну мету Кремля

Укрінформ
Бажаним для Росії станом світового геополітичного простору є "глобальна анархія", а для досягнення цього вона наразі здійснює три масштабні "гібридні" операції - у Сирії, Європейському Союзі та Україні.

Про це у статті "Гібридна війна: все тільки починається..." у тижневику "Дзеркало тижня" пише директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін.

"Нині ми спостерігаємо, щонайменше, три масштабні "гібридні" операції, які мають багато схожого, попри певну різницю в зовнішньому представленні: Сирія (Туреччина), Європейський Союз, Україна", - пише експерт.

Він зазначає, що мета, якою нині Росія керується на глобальному рівні, де-факто є "глобальною анархією", оскільки російське керівництво вважає її бажаним станом світового геополітичного простору.

На думку Горбуліна, сьогодні можна чітко виділити кілька ключових компонентів, які співвідносяться із заходами в рамках "гібридних війн" у нинішній російській практиці.

Першим з них є традиційні військові засоби, зокрема використання регулярних військових підрозділів та озброєнь, а також сил спеціальних операцій.

Другий - квазімілітарна діяльність, яка передбачає створення і підтримку незаконних збройних формувань, підтримку та радикалізацію сепаратистських рухів тощо.

Третій - операції немілітарного впливу, насамперед, через спеціальні інформаційні операції та "активні заходи", у тому числі економічний тиск, операції в кіберпросторі, дипломатія, маніпулювання інформаційним простором.

Як зазначає експерт, у рамках цих трьох груп Росія скеровує свої дії з реалізації гібридних методів атаки на конкретні країни або регіони, причому в кожному окремому випадку на різних етапах перевага віддається тій або іншій групі, залежно від поточної військово-політичної та економічної ситуації.

"Утім, як неодноразово говорили різні експерти, нічого принципово нового в кожному конкретному елементі гібридної війни немає. Новим є, швидше, продуманий (найчастіше - наперед) взаємозв'язок усіх застосовуваних асиметричних методів та інтенсивність їх використання задля досягнення стратегічної мети", - констатує Горбулін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-