Україна розповіла в ЮНЕСКО про репресії в Криму

Україна розповіла в ЮНЕСКО про репресії в Криму

Укрінформ
Офіційне представництво України в ЮНЕСКО поінформувало керівництво та іноземних представників цієї організації про поточну ситуації в АРК у сферах компетенції ЮНЕСКО та навело конкретні факти репресій на півострові проти національних меншин, свободи віросповідання, доступу до освіти рідною мовою, безпеки журналістів та проблеми безкарності

Про зустріч, яка відбулася напередодні 24 березня у штаб-квартирі ЮНЕСКО під головуванням її гендиректора Ірини Бокової, на своїй сторінці у Фейсбуці написав заступник представника України в цій організації Віктор Войтович.

«Відбулась інформаційна зустріч щодо моніторингу ситуації у Автономній Республіці Крим (Україна) у контексті відповідного рішення 197-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО. У ході зустрічі промовці надали детальну інформацію щодо поточної ситуації в АРК у сферах компетенції ЮНЕСКО та навели конкретні факти порушень прав людини та утисків національних меншин, свободи віросповідання, доступу до освіти рідною мовою, безпеки журналістів, проблеми безкарності тощо», - написав дипломат.

За його словами, посол України у Франції, постійний представник України при ЮНЕСКО Олег Шамшур довів до відома учасників поточну ситуацію на півострові та наголосив на необхідності запровадження дієвого механізму ефективного моніторингу ситуації у Криму.

«Зокрема йшлося про посилення координації між Секретаріатом ЮНЕСКО та керівними органами відповідних конвенцій Організації, запровадження Центру координації моніторингу у Секретаріаті ЮНЕСКО, а також необхідності направлення моніторингових місій для вивчення ситуації на місці», - написав Войтович.

За словами дипломата, у дискусії взяли участь представники постійних представництв Швеції, Німеччини, Франції та Туреччини, які підтвердили свою незмінну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України та висловили серйозну стурбованість невпинним погіршенням ситуації у Криму. Захід також відвідали близько 100 акредитованих при ЮНЕСКО керівників постійних представництв країн-членів та співробітники Секретаріату Організації.

«З боку ЮНЕСКО - найбільш представницької міжнародної організації системи ООН було у черговий раз підтверджено незаконність анексії Криму та Севастополя», - підкреслив дипломат.

Він також додав, що у якості доповідачів на зустрічі, крім українського посла виступили уповноважений секретаріату представника з питань свободи преси ОБСЄ Ботагаров, представник офісу Верховного комісара ООН з прав людини Бояніч, директор французького офісу неурядової правозахисної організації Amnesty International Гарріго та директор секретаріату ІКОМОС Юнгенблот.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-