У Швеції викрили російську шпигунську мережу

У Швеції викрили російську шпигунську мережу

Укрінформ
Російська розвідка направляє до Швеції шпигунів, які видають себе за дипломатів та бізнесменів.

Про це пише The Local з посиланням на щорічний звіт служби безпеки Швеції SAPO.

"Найбільш значну загрозу для Швеції становлять російські шпигуни, багато з яких видають себе за дипломатів або бізнесменів", - йдеться у повідомленні.

У звіті наголошується, що більше десяти російських дипломатів у Швеції працюють на розвідку. Представники розвідки знайшлися також на авіалініях та у компаніях, які ведуть свій бізнес у Швеції.

"Ми спостерігаємо діяльність розвідки у багатьох різних сферах: політичній, економічній, військовій, і так далі. Загальна картина викликає велике занепокоєння", - прокоментував представник SAPO.

У щорічному звіті шведська поліція безпеки також попереджає, що Росія веде психологічну війну проти Швеції, метою якої є як влада, так і громадськість. Завдання полягає в маніпулюванні демократичним механізмом ухвалення рішень, у корозії демократичних інститутів.

У цілому, зазначає SAPO, шведське суспільство є стійким. Але "(шведське - ред.) суспільство підпадає під вплив, є спроби маніпулювати ним, на нього впливають (інформаційні) штами іноземного походження". У спецслужбі підкреслюють, що пропаганда і дезінформація використовуються Росією жорстко як ніколи раніше.

Сучасна зброя у поєднанні з інструментами інформаційного впливу означає, що "межа між війною і миром стає нечіткою". У SAPO кажуть, що незаконна анексія Криму Росією є прикладом цього: "Атака може бути запущена і може досягти своєї мети, але все буде обернуто у вуаль заперечень, дезінформації і сумнівів".

"Служба безпеки бачить, що Росія має намір впливати на прийняття політичних рішень і громадську думку - не лише у Швеції. Такий ефект може бути досягнутий за рахунок підтримки маргінальних рухів, інформаційних операцій і кампаній з дезінформації", - йдеться у звіті.

Мета цієї діяльності полягає в тому, щоб знизити довіру громадськості до виборних посадовців. Разом з російською розвідкою, підкреслюється у звіті, також діють російські ЗМІ зі значними ресурсами, які дедалі частіше стають інструментами російського уряду. SAPO називає як приклад такі ЗМІ як RT (Russia Today) і Sputnik.

Як йдеться у звіті, офіційні заяви російського уряду щодо політики Швеції (зокрема, щодо НАТО) також мають на меті посіяти розбрат і роз’єднання в суспільстві: "На думку спецслужби, Росія публічними заявами намагається впливати на вибір політики безпеки Швеції. Аналогічна пропаганда поширюється у соціальних медіа Швеції. Метою є створення проросійської позиції і роз’єднання в суспільстві".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-