Конкурс до Нацкомісії із запобігання корупції вкотре заблокували - ЗМІ

Конкурс до Нацкомісії із запобігання корупції вкотре заблокували - ЗМІ

Укрінформ
У ніч на вівторок було заблоковано проведення конкурсу з обрання членів Національної комісії із запобігання корупції, що є однією з двох останніх вимог для візової лібералізації.

Про це заявили члени виборчої комісії НАЗК після її засідання, повідомляє "Європейська правда".

Конфлікт стався навколо пропозиції обрати до складу НАЗК колишнього заступника міністра юстиції, члена антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Руслана Рябошапку. За результатами рейтингового голосування його обрання підтримали п’ятеро з 8 членів комісії (троє поставили Рябошапку на перше місце, двоє - на друге; нині обирається два члени комісії).

Водночас троє представників комісії – Віктор Шлинчак, Леся Шевченко та перший заступник глави Мін'юсту Наталія Совостьянова синхронно дали Рябошапці найнижчі бали (в тому числі за професійну компетенцію), тим самим заблокувавши його обрання.

Варто зазначити, що Севостянова, аргументуючи своє голосування, визнала, що насправді занизила його бали не через професійні претензії. За її версією, Рябошапка "співпрацював з Лавриновичем" і не гідний брати участь у роботі НАЗК. Сам Рябошапка спростовує ці припущення, зазначає, що прийшов до Мінюсту в березні 2014 року, а звільнився в жовтні за власним бажанням "через персональний конфлікт з міністром Петренком".

Низка інших представників комісії у відповідь під час цього конфлікту звинуватили Шлинчака та Шевченко у тому, що вони представляють інтереси Мін'юсту, хоча мали б бути незалежними.

У підсумку через емоційний перебіг засідання рішення про обрання членів НАЗК було заблоковане. Комісія оголосила перерву до вечора 15 березня.

Як відомо, дообраня членів НАЗК, поряд із переголосуванням закону про електронне декларування, є однією з двох вимог візової лібералізації для короткострокових поїздок до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-