Новіков: Домовлятися про звільнення Савченко потрібно до вироку

Новіков: Домовлятися про звільнення Савченко потрібно до вироку

Укрінформ
Надія Савченко не погоджується з порадами адвокатів оскаржити вирок російського суду, яким би негативним він не був.

Про це в інтерв’ю Голосу Америки сказав адвокат української льотчиці Надії Савченко Ілля Новіков.

«Ні, вона не оскаржуватиме рішення. Ми радили їй протилежне. МЗС України просило її про інше, тому що без цього неможливо подати скарги в Європейський суд. Це вкрай важливо не лише для неї, але й для лінії, яку послідовно проводить МЗС України», - сказав він.

За словами Новікова, Савченко не погоджується з двох причин.

«По-перше, абсолютно зрозуміло, що до завершення всіх судових інстанцій в Росії Путін не може віддати її без втрати обличчя. Він же нам рік говорив про суд. Як же ж так: якщо він відпустить до вступу вироку в силу. Тому будь-яка подача скарги – це тільки затягування цього терміну. Друге, це те, що в розмовах з американцями я називаю moral dimension – тобто, моральний вимір ситуації. Надія вважає вкрай важливим не створити своїми діями враження, що вона довіряє російському суду або покладає на нього будь-то будь-які надії», - пояснив адвокат.

Він наголосив, що у Росії немає суду, принаймні у її справі.

«І, подаючи апеляцію, вона погоджувалася б з тим, що нібито вона погоджується або демонструє, що вона покладає якісь надії на другу інстанцію. Надій немає, ілюзій ніяких давно вже немає. І це дуже сильний, дуже серйозний меседж. Це не відмова від подачі апеляції, бо людина погоджується зі своїм вироком. Це, якщо завгодно, такий плювок в обличчя суду. Ось ваш вирок – заберіть його!», - зазначив Новіков.

Він наголошує: у політиків, які можуть вплинути на це рішення, вкрай обмежений час. «Домовлятися потрібно зараз, до вироку, а не після», - сказав Ілля Новіков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-