ВРЮ наполягає: для

ВРЮ наполягає: для "суддів Майдану" терміну давності немає

Укрінформ
Суддів, які ухвалювали рішення про переслідування учасників Євромайдану, не стосується норма нового Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» про 3-річний термін для притягнення судді за порушення присяги. Таким чином, їх і досі можна звільнити за порушення присяги.

На цьому наголошується у коментарі голови ВРЮ Ігоря Бенедисюка, оприлюдненому прес-службою відомства.

«У зв'язку із заявою керівництва Вищого адміністративного суду України стосовно правової позиції суду у питанні строків притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності за висновками Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, на підставі якої скасовані відповідні рішення ВРЮ з цих питань, Вища рада юстиції наголошує, що до набуття чинності Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд» строк притягнення судді до відповідальності за порушення присяги не застосовувався. Відповідно до частини четвертої статті 87 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції Закону від 7 липня 2010 року звільнення судді за порушення присяги не було обмежено в часі», - зазначив Бенедисюк.

Він пояснив, що законодавче закріплення звільнення судді за порушення присяги як виду дисциплінарного стягнення та встановлення 3-річного строку давності притягнення до дисциплінарної відповідальності відбулось одночасно і набрало чинності згідно із Законом «Про забезпечення права на справедливий суд» з 28 березня 2015 року.

Водночас голова ВРЮ підкреслив: у «Прикінцевих та перехідних положеннях» цього закону встановлено, що заяви і скарги, подані до набрання ним чинності, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності законом, здійснюються відповідно до Закону «Про судоустрій і статус суддів» у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

Бенедисюк наголосив, що згідно з Конституцією України та Рішенням КСУ від 9 лютого 1999 року зворотна дія в часі законів можлива лише у випадках, коли вони пом'якшують або скасовують юридичну відповідальність особи, що є загальновизнаним принципом права.

«З огляду на вищезазначене, Вища рада юстиції вважала і вважає, що при накладенні такого виду дисциплінарного стягнення, як звільнення за порушення присяги судді, підлягає застосуванню трирічний строк давності, визначений у частині четвертій статті 96 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», - додав він.

Фото: прес-служба ВРЮ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-