Генсек ОБСЄ сподівається, що місія в Україні завершиться до кінця березня 2017

Генсек ОБСЄ сподівається, що місія в Україні завершиться до кінця березня 2017

Ексклюзив
Укрінформ
Найближчим часом місія ОБСЄ в Україні буде продовжена ще на рік, але керівник Організації з безпеки і співробітництва в Європі сподівається, що спостерігачі зможуть завершити свою роботу раніше.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу у ФРН сказав генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр.

«Ми зараз у процесі продовження мандату ще на рік, починаючи з кінця березня, до кінця березня 2017 року. Але я дуже сподіваюся, що нам не доведеться залишатися там так надовго»,  - заявив Заньєр.

Він зазначив, що домовленість про продовження є, «ніби всі згодні в принципі», проте існує «проблема в грошах». «Але ми це обговорюємо», - уточнив глава ОБСЄ.    

Нині Організація працює з главою Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрулом Апаканом у групі з безпеки з тим, щоб дійсно зміцнити перемир'я.

«Ми хочемо, щоб це було виконано, ми хочемо побачити те, що важкі озброєння, які вийшли з певних районів, повернулися туди і більше не переміщалися по місцевості», - уточнив Заньєр.

Одночасно, за його словами, є плани заснувати нові патрульні бази, щоб розмістити більше людей на передовій.

Говорячи про ситуацію на Донбасі, Заньєр визнав, що «все не дуже добре, тому що надто багато порушень режиму припинення вогню». Непокоїть Організацію і те, що на сепаратистській території проводяться військові навчання. Надто часто інспекторів блокують, нерідко в нешанобливій формі. «Ми б хотіли, щоб до нашого персоналу ставилися з великою повагою; нам би хотілося кооперативнішого підходу. Зараз недостатньо відкритості», - поскаржився генсек.

У Мюнхені, на конференції з безпеки, Заньєр зустрічався з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, а також з П’єром Морелем, координатором ОБСЄ в політичній підгрупі, позитивно оцінивши його роботу. «Є міцна основа в політичному процесі», - вважає він.

«Ми робимо, що можемо. Але ми можемо лише сприяти зусиллям, а все інше мають зробити сторони», - резюмував генеральний секретар, додавши, що про «Мінськ-3» в ОБСЄ не говорять.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-