Ващиковський: на сході України - російська агресія, а не громадянська війна

Ващиковський: на сході України - російська агресія, а не громадянська війна

Укрінформ
На сході України відбувається не громадянська війна, а російська агресія проти іншої держави.

Про це заявив у суботу під час Мюнхенської конференції з безпеки міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, інформує кореспондент Укрінформу.

“Те, що ми зараз бачимо на сході, це не українська криза і не громадянська війна, а російська агресія проти України”, - наголосив Ващиковський.

За його словами, слова глави уряду РФ Дмитра Медведєва і міністра закордонних справ Сергія Лаврова під час конференції свідчать про те, що Росія намагається “створити новий міжнародний лад”.

В ході раунду запитань після дискусії представник Росії при НАТО Олесандр Глушко протестував, стверджуючи, що Росія не загрожує ані Польщі, ані НАТО. На це представнику Росії Ващиковський відповів, що НАТО не погрожувало Росії, а Москва Брюсселю – так. Він нагадав про останні навчання “Запад”, під час яких Росія спільно з Білоруссю тренувала напад на Польщу із використанням ядерної зброї. Прикладами загрози з боку РФ він назвав війни у Грузії та України, а також участь Москви у війні в Сирії.

Польський міністр зауважив, що рішення, прийняті на минулому саміті НАТО в 2014 році у британському Ньюпорті, вже є недостатніми для забезпечення безпеки на сході і, зокрема, в Польщі. Він також підкреслив, що декларація НАТО-Росія  1997 року в контексті зобов’язання не розміщувати військової інфраструктури Альянсу на сході вже є неактуальною.

“Західна частина Альянсу захищена армією і військовою інфраструктурою, натомість Центральна Європа, тобто східний фланг, має низький рівень забезпечення безпеки. Ми повинні це урівноважити”,- констатував Ващиковський.

Він додав, що Польщу цікавить не символічна присутність НАТО в Польщі, а “ефективна оборона на першій лінії”.

Нагадаємо, Польща розраховує на  конкретні  рішення щодо розміщення військової інфраструктури НАТО на східному фланзі, зокрема у Польщі, під час варшавського саміту Альянсу 8-9 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-