Суд фактично зупинив підготовку до виборів райрад у Києві

Суд фактично зупинив підготовку до виборів райрад у Києві

Ексклюзив
Укрінформ
Окружний адміністративний суд міста Києва фактично зупинив підготовку до місцевих виборів у столиці, які 27 березня мали б визначити склад районних рад.

Як повідомили Укрінформу у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК, такий висновок міститься у роз'ясненні, яке суд ухвалив у п'ятницю, 5 лютого, у відповідь на звернення ЦВК пояснити суть рішення від 27 січня 2016 року, яким було призупинено дію постанови ЦВК про початок виборчого процесу перших виборів депутатів районних у місті Києві рад 27 березня 2016 року. 

Зокрема, у ЦВК зазначили, що 27 січня Окружний адмінсуд міста Києва задовольнив клопотання Громадської організації "Громадський контроль "НАЖДАК" та фактично заборонив ЦВК займатися організацією місцевих районних виборів у столиці.

ЦВК подала апеляцію на таке рішення, яку сам суд вирішив розглянути лише 11 лютого поточного року.

Але відповідно до вимог виборчого законодавства ЦВК мала б завершити роботу з формування виборчих комісій з організації виборів у районах Києва вже 7 лютого поточного року. Саме для уникнення правової колізії ЦВК звернулася до суду за роз'ясненням його ухвали від 27 січня, й одночасно розпочала роботу з формування районних виборчих комісій.

"Окружний адміністративний суд міста Києва своєю ухвалою від 5 лютого 2016 року роз'яснив, що у зв'язку із зупиненням дії постанови ЦВК №621 від 25 грудня 2015 року "Про початок виборчого процесу перших виборів депутатів районних у місті Києві рад 27 березня 2016 року" Центральна виборча комісія та інші виборчі комісії повинні утриматися від вчинення дій на виконання зупиненої постанови, що пов'язані з початком виборчого процесу, підготовкою та проведенням виборів депутатів районних у місті Києві рад 27 січня 2016 року, у тому числі пов'язаних з формуванням нових складів районних у місті Києві виборчих комісій, реєстрацією кандидатів у депутати районних у місті Києві рад, фінансуванням підготовки та проведення виборів тощо", - йдеться у роз'ясненні.

У відповідь на запитання Укрінформу в ЦВК утрималися від оцінок, чи означає таке роз'яснення суду «де-факто» скасування виборів до районних рад.

«Ми доводимо ці ухвали (суду. - Ред.) до відома громадськості. Поки що рішенням суду заборонена діяльність будь-яких виборчих комісій з організації районних виборів у місті Києві 27 березня. Будемо чекати на розгляд судом апеляції ЦВК, який має відбутися 11 лютого. Якщо прийняту 27 січня ухвалу суду буде скасовано, вже 12 лютого ми все ще зможемо поновити роботу із формування районних виборчих комісій в місті Київ», - зазначив співрозмовник. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-