Візит Орбана до Москви: «вертолітне» жебрацтво?

Візит Орбана до Москви: «вертолітне» жебрацтво?

Аналітика
Укрінформ
Політичний успіх для Кремля, і фінансова пастка з компроматом - для прем'єра Угорщини

Главу угорського уряду викликали на килим до Москви. Саме так у ЗМІ трактують інформацію про запланований на 17 лютого візит прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Російської Федерації, яку опозиційні угорські мас-медіа оприлюднили всупереч намаганням офіційної прес-служби якнайдовше приховувати цей факт.

Не виключено, що виток інформації навмисно організували в адміністрації російського президента для суспільної дискредитації Орбана та нагадування про те, що саме у Кремлі зберігаються реальні важелі впливу на політичне майбутнє керівника угорського уряду.

Вибір дати візиту Віктора Орбана до Москви дивним чином нагадує про події минулорічної давності: саме 17 лютого рівно рік тому російський президент з великими почестями перебував у Будапешті, звідки привіз до Москви низку підписаних із угорцями угод.

Очевидно, саме реалізація цих угод має зайняти центральне місце у порядку денному російсько-угорських переговорів. Не виключено й те, що від глави угорського уряду вимагатимуть пояснень, яким чином він виконуватиме особисті гарантії, надані «господарю Кремля» стосовно реалізації в Угорщині проекту будівництва нових енергоблоків єдиної в країні атомної електростанції. Свого часу Орбан отримав під цей проект частину російських коштів, проте на сьогодні проект залишається заблокованим Євросоюзом через свою невідповідність європейському законодавству.

«BUSINESS AS USUAL» В ЄС: У ОРБАНА СВІЙ ВАРІАНТ

Експерти припускають, що, в рамках пошуку компромісу, угорський прем'єр може піти у Москві на досить ризикований крок і запропонувати російському президенту оборудку на суму у 142 млрд форинтів (близько 400 млн доларів США). Саме стільки може коштувати контракт на закупівлю в РФ близько 30 багатоцільових гелікоптерів Мі-8/17, обговорення якого, на думку військових експертів з Науково-дослідного інституту Національного університету оборони Угорщини, з високою долею імовірності буде включено до порядку денного московського візиту.

Придбання Угорщиною російських вертольотів означатиме політичний успіх для Кремля, адже демонструватиме руйнування режиму санкцій ЄС та ведення «business as usual» з європейськими країнами, незважаючи на агресію в Україні. Крім того, подібне «посилення союзницьких відносин» з Угорщиною сприятиме загостренню суперечностей всередині ЄС та НАТО. Реалізації стратегічних завдань адміністрації Путіна також сприятиме відсутність в Угорщині необхідних для подібної оборудки фінансів, що означатиме ще більше затягування Орбана у фінансову пастку шляхом надання йому російського кредиту.

РОСІЙСЬКІ МІ-8 НА СЛУЖБІ НАТО І ЄС

Окрім досить прозорих намірів довести російському президенту свою лояльність, поштовхом до ризикованого кроку з порушення санкцій ЄС для Орбана може стати плачевна ситуація в збройних силах Угорщини. Сьогодні у розпорядженні угорських військових залишились лише два боєздатні гелікоптери, які можуть піднятись у повітря. Але навіть ці придбані два роки тому в Росії за завищеною ціною і без дотримання потрібних тендерних процедур Мі-8 перебувають у незадовільному технічному стані та не мають європейської сертифікації для польотів за межі країни. Така ситуація стала предметом постійної критики з боку партнерів по НАТО і, особливо, США, за неспроможність Угорщини  виконувати покладені на неї в рамках Альянсу зобов'язання щодо створення вертолітного крила.

Крім того, дефіцит багатофункціональних гелікоптерів фактично поставив на межу зриву програму подальшої розбудови Сил спеціальних операцій, яку діючий угорський уряд свого часу проголосив пріоритетним напрямом у розвитку збройних сил. Ситуацію у відомстві могли б врятувати плани Угорщини з придбання нових вертольотів компаній «Аугуста Вестленд» (Augusta Westland) та «Сікорські» (Sikorsky) на суму 600 млн доларів США, що були анонсовані всередині 2015 року. Проте згодом ці проекти були зірвані, що також викликало роздратування з боку США.

Ще одним ефективним варіантом розв'язання проблем вертолітного парку угорської армії могла б стати його модернізація в Україні. Однак, таке рішення на сьогодні є малоймовірним через залежність уряду Орбана від позиції російського керівництва, яка майже не залишає йому простору для маневру.

СЕКРЕТ ОРБАНА - У МОСКОВСЬКОМУ СЕЙФІ

Систематичне невиконання взятих на себе зобов'язань стало однією із причин для виникнення суперечностей між угорським прем'єром і керівництвом НАТО, а також з очільниками країн Європейського Союзу та навіть з Росією. Складається враження, що найбільшу загрозу він відчуває саме з боку Путіна, в сейфі якого, подейкують, зберігається компромат стосовно бізнес-інтересів найближчого оточення Орбана в Росії, який в будь-який момент може стати дієвим засобом тиску на угорського прем'єр-міністра.

Разом з тим, цілий ряд угорських експертів припускають, що, заявляючи про наміри закупити російські вертольоти, Орбан, насправді, не розраховує на реалізацію цього проекту, оскільки знає, що подібна ініціатива так само буде заблокована Європейським Союзом, як і спільний з Москвою проект будівництва АЕС.

Також є шанс, що в такий спосіб Орбан намагатиметься затягнути час, сподіваючись на швидкий крах економіки Росії та самого російського президента, що позбавить його подальшої необхідності виконувати зобов'язання перед Кремлем про політичну підтримку взамін на російські кредити і дозволить йому «вийти сухим з води».

Олег Пилипенко, Ужгород. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-