Росія хоче, аби війні на Донбасі не було кінця -  Безсмертний

Росія хоче, аби війні на Донбасі не було кінця - Безсмертний

Укрінформ
Росія зацікавлена, щоб війна, розв’язана нею на Донбасі, ніколи не закінчувалась.

Про це в інтерв’ю Insider заявив представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний.

"В другої сторони є зацікавленість, щоб ця війна тривала без кінця. І ось в цьому трагізм цієї ситуації", - зазначив він.

За словам Безсмертного, у питанні Донбасу треба розуміти, що це частина великої геополітичної гри:

"І тут не можна казати просто: Москва чи Вашингтон, це протистояння між цивілізованим і нецивілізованим світом. Ми знаходимось в зоні цивілізаційного розлому, і він буде кровоточити постійно. А це означає, що розв’язання цієї проблеми потребує особливих інструментів, і тут внесенням якихось змін в Конституцію чи наданням екстериторіального статусу не обійтись. Це не розв’язує проблеми".

Політик підкреслив: "Ми будемо точно цю війну вихаркувати ще років 25, якщо вона скоро припиниться. Але хотіти і могти - це дві великі різниці. Бажання припинити є, але чи може Україна в односторонньому порядку розв’язати це питання? Ні, не може. Кажуть, що стріляють. А де беруться боєприпаси? Кажуть, що захопили. А я запитую на переговорах: ви в армії служили? Ні? Так я вас інформую, що за одну секунду з автомата Калашникова вилітає 32 патрони. Це ж скільки треба було захопити, щоб за 2 роки не вистріляти ті боєприпаси, які там є?".

Відповідаючи на запитання, наскільки реально провести вибори на території ОРДЛО (окремих районів Донецької та Луганської областей), якщо зміни в Конституцію таки відбудуться, Безсмертний сказав: "Ми можемо з вами звісно пофантазувати, але я не бачу швидкої відповіді на це запитання. Її просто нема. Тут треба думати не тільки над тим, що робити, але й над тим, як це робити… Ситуація виглядає зараз так, що запуск будь-якого політичного процесу, буде загострювати конфлікт. На жаль, ситуація на сьогоднішній день показує, що риторика про проведення виборів не послаблює, а посилює процес".

Коментуючи можливість військового загострення, планів Росії пробити коридор до Криму, політик зазначив: "Для того, щоб Росія не відновлювала планів захоплення Півдня України чи східних областей, Україна повинна бути настільки сильною, щоб цього не дозволити. Поки що ми балансуємо на рівні, що ми можемо, і що ми хочемо. Але це не справа світу, а справа нашої можливості дати відсіч".

"Сьогодні на лінії розмежування на різних дистанціях накопичена така кількість зброї, що Україні можна планувати. Бо коли вони там з’являються  і бачать кількість зброї, то в них зникає бажання, тому що там така кількість зброї, яка здатна знищити колосальний військовий потенціал. При чому з обох боків. Очевидно, що в зоні, про яку ми говоримо, можливі якісь сутички, але говорити про широкомасштабні військові дії із залученням всього контингенту військ не варто. Бо це катастрофа, яка знищить російський потенціал. Тому очевидно Росія не піде на широкомасштабний конфлікт, але це не означає, що вона не буде розпалювати вогнища", - вважає дипломат.

Протягом року, на думку Безсмертного, ситуація буде важкою. "При певному співпадінні, і при активній дії, цей рік дасть позитивну відповідь на запитання (чи буде мир? – ред.). Хотілося б сподіватися, що конфлікт почне мінімізовуватись, бо конфлікт - це не тільки бойові дії. Там все набагато структурніше і складніше", - заключив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-