КС без зайвих вух вирішить, чи є ще питання там, де

КС без зайвих вух вирішить, чи є ще питання там, де "пройшла" Рада

Укрінформ
Конституційний суд в закритій частині засідання вивчить, чи не втратив актуальність розгляд питання щодо справи за поданням 51 нардепа щодо тлумачення положення "на наступній черговій сесії Верховної Ради України", яке міститься у статті 155 Конституції.

Про це в п'ятницю на відкритій частині засідання суду заявив суддя-доповідач Олександр Литвинов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Під час засідання, після виступу судді-доповідача, до нього із запитанням звернувся суддя КСУ Сергій Сас. Зокрема, він наголосив, що розгляд положення 155-ї статті Конституції України про "наступну чергову сесію" втратив актуальність, оскільки народні обранці вже визначилися із тлумаченням зазначеного положення, коли 28 січня проголосували за внесення змін до деяких положень Закону "Про Регламент Верховної Ради України" в частині порядку внесення змін до Конституції.

"Учора Верховна Рада прийняла закон 3812 про внесення змін до частини 8 статті 149 Регламенту ВР України. І певним чином, відповідно до статті 83 Конституції, це визначило певні моменти, які пов'язані із наступною черговою сесією. Цікаво інше в цьому контексті, що із 51 народного депутата, які звернулися до Конституційного суду щодо тлумачення даного положення статті 155-ї Конституції, 41 голосував "за" за закон про внесення змін до регламенту. Тобто в цьому контексті видається очевидним, що вони з'ясували для себе ці всі речі, які стосуються цих всіх питань. Тому, як на вашу думку, який сенс нам вирішувати ці питання, оскільки мені здається, що Верховна Рада в межах своїх повноважень вирішила це питання? І зараз вже, може, мова йде не про тлумачення, а про конституційність саме цих положень регламенту, які врегулювали цю проблему", - підкреслив він. 

Водночас суддя-доповідач Олександр Литвинов зауважив, що стосовно того, чи є необхідність за таких обставин в розгляді конституційного подання 51 народного депутата, це питання стане предметом для вивчення на закритій частині пленарного засідання.

"Як я розумію, цей закон набирає чинність завтра (30 січня - ред.), і в нас є можливість обговорити питання щодо подальшого руху по нашій справі", - наголосив він.

Литвинов додав, що суб'єкт права на конституційне подання, 51 народний депутат, не ставив питання про тлумачення норм Закону "Про Регламент Верховної Ради".

"Вони ставлять питання про тлумачення певного положення статті 155-ї Конституції України. Тому, шановний Сергій Володимирович, я вважаю, що у нас буде можливість обговорити ці питання на закритій частині", - відповів він.

Минулого тижня повідомлялося, що до Конституційного суду надійшло подання 51 народного депутата щодо офіційного тлумачення положення статті 155-ї Конституції щодо "наступної чергової сесії Верховної Ради" для визначення кінцевого терміну ухвалення змін до Основного закону в частині децентралізації.

Як відомо, вчора ВР ухвалила закон про внесення змін до статті 149 Регламенту Верховної Ради, що дозволяє у разі нерозгляду на наступній черговій сесії змін до Конституції у другому читанні розглядати їх на наступній за нею черговій сесії, фактично змінивши передбачену Конституцією процедуру внесення змін до Основного закону.

В той же день Президент Петро Порошенко підписав закон, що викликав обурення нардепів. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-