Порошенко: Як Президент не допущу повторення помилок минулого

Порошенко: Як Президент не допущу повторення помилок минулого

Укрінформ
Брак нашої внутрішньої єдності перед московською загрозою колись обернувся втратою незалежності. Це суворий урок для всіх нас, тому вимагаю, аби його засвоїли і коаліція, і опозиція.

Про це Президент України Петро Порошенко зазначив у своєму зверненні з нагоди Дня Соборності України. 

"Розплутувати лабіринти подій столітньої давнини - справа істориків. Але є один висновок з тих буремних подій, який має практичне значення для сучасних політиків і для всіх громадян. Тоді ненависть до України виявилася спільним знаменником що для червоної, що для білої Росії. А от брак нашої внутрішньої єдності перед московською загрозою обернувся втратою незалежності. Це суворий урок для всіх нас. Я вимагаю, аби його засвоїли і коаліція, і опозиція, і позапарламентські сили. Як Президент не допущу повторення помилок минулого", - йдеться у зверненні.

За словами Порошенка, соборність — це неподільне ціле з усіх українських земель, які колись належали до різних імперій, а тепер об’єднані в незалежну європейську Українську державу. Соборність — це велика міцна родина для всіх громадян України.

"Ми говоримо українською, російською, кримськотатарською та іншими мовами, але консолідує нас єдина державна — українська. Ми ходимо до різних церков, але Бог у нас один. І земля наша одна на всіх. У нас – спільне минуле, і проблеми – однакові. І ми гуртом радіємо, і гуртом сумуємо. У нас спільний ворог, і мета – спільна. Любимо свою Вітчизну і своє майбутнє бачимо лише разом", - зауважив він.

Президент нагадав, що українці майже 25 років тому саме на референдумі підтримали відновлення незалежності, "і відтоді кожного дня конкретними справами кажемо рішуче, голосне й багатомільйонне "так" соборній, вільній, неподільній Україні".

Водночас, Глава держави підкреслив, що соборність - це ще й унітарний устрій держави. Це категорична заборона на імпорт руйнівних та неприйнятних для України ідей федералізму. "Соборність, врешті-решт, це коли у вирішальний момент колосальних випробувань, — саме такий, як тепер, — праві й ліві, консерватори й ліберали, космополіти та націоналісти відсувають на задній план будь-які "ізми", які їх роз’єднують, і стають пліч-о-пліч заради України", - додав він.

Порошенко також констатував, що підписав указ "Про заходи з відзначення сторіччя подій Української Революції 1917–21 років", "це саме про ті часи, коли український народ поставив на порядок денний своє право на незалежне життя".

"Коли ми окреслили своє місце на політичній карті Європи. Коли виникла Центральна Рада, постали Гетьманат і Директорія. Коли було проголошено незалежну Українську Народну Республіку і укладено Акт злуки, річницю якого ми, власне, сьогодні і відзначаємо. А врешті-решт розгулялася отаманщина, і ми втратили державу... Вітаю вас із Днем Соборності, з, можливо, одним з найважливіших свят для нас зараз", - резюмував Глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-