НАБУ обіцяє примусово доставити Мартиненка на допит

НАБУ обіцяє примусово доставити Мартиненка на допит

Укрінформ
Екс-народного депутата Миколу Мартиненка допитають у Національному антикорупційному бюро України 18 січня. У відомстві обіцяють застосувати примусовий привод колишнього депутата, якщо він не з'явиться на допит втретє без поважної причини.

Про це повідомили у прес-службі НАБУ.

"Колишній народний депутат України Микола Мартиненко не з’явився на допит до Національного антикорупційного бюро України 11 січня, як було попередньо погоджено. За словами адвоката Юрія Грабовського, поважна причина відсутності його клієнта – запланована зустріч із прокурором у м.Берн, Швейцарія. Враховуючи те, що візит Мартиненка до Швейцарії стосується тієї ж справи, яку розслідує НАБУ, у Бюро було прийнято рішення про перенесення допиту по двох кримінальних провадженнях на понеділок, 18 січня цього року", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, у клопотанні представника Мартиненка до НАБУ про відкладення допиту зазначається, що 7 січня 2016 року його клієнт отримав листа від швейцарських адвокатів про необхідність прибути до Берна для участі у зустрічі із прокурором. "Вказана зустріч запланована на 12 січня. Виходячи з цього швейцарськими адвокатами Мартиненка на 11 січня 2016 року було призначено зустріч для узгодження правової позиції. Таким чином, він не має змоги прибути на допит в якості свідка з поважних причин і просить призначити допит на 19 січня 2016 року", - йдеться у клопотанні.

Водночас, у НАБУ зазначили, що у разі, якщо Мартиненко не з’явиться на допит втретє без поважної на те причини, НАБУ відповідно до 139 статті Кримінально-процесуального кодексу України розглядатиме можливість застосування примусового приводу.

У той же час, у відповіді НАБУ на заяву депутата від БПП Сергія Лещенка йдеться, що Антикорупційне бюро відмовило у відкритті справи щодо можливого ухиляння від декларування офшорних доходів колишнім Мартиненком, повідомляє "Українська правда".

Депутат просив перевірити можливе ухиляння Мартиненка від декларування доходів з його офшорних компаній у 2011 та 2014 роках.

У НАБУ нагадали, що норма про кримінальну відповідальність за недостовірні дані у деклараціях набрала чинності 26 квітня 2015 року.

"Таким чином, закон про кримінальну відповідальність за подання суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей не має зворотної дії в часі, а тому не може застосовуватися до подій, що сталися до 26.04.2015", - пояснили у НАБУ.

Проте у Антикорупційному бюро припустили, що могло мати місце "порушення колишнім народним депутатом Мартиненком вимог фінансового контролю, що є адміністративним правопорушенням".

Тому заяву Лещенка передали у МВС.

Як відомо, раніше Лещенко звернувся до правоохоронних органів з проханням перевірити декларацію Мартиненка, у якій він не вказав наявність у нього панамської офшорної компанії Bradcrest Investments.

Сам Мартиненко відхрещувався від цієї компанії, однак швейцарські прокурори отримали у женевському банку BNP Paribas підтвердження того, що кінцевим власником компанії є саме Мартиненко.

Крім того, згідно з матеріалами справи, Bradcrest Investments отримувала на свій рахунок "відкат" у сумі 15-20% від контракту між держкомпанією "Енергоатом" і чеським заводом "Шкода" у 2008 році.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України викликало колишнього народного депутата Миколу Мартиненка у якості свідка в рамках досудового розслідування у справах за фактом закупівлі ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" уранового концентрату в австрійського товариства "STEUERMANN" Investitions – und Handelsgesellschaft mbH", а також за фактом одержання хабарів при закупівлі ДП "НАЕК "Енергоатом" обладнання у чеського акціонерного товариства "Skoda JS". Вперше Мартиненка було викликано на допит до НАБУ 29 грудня 2015 року, однак він не з’явився у зв’язку з хворобою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-