Набуває чинності закон про новий ринок газу

Набуває чинності закон про новий ринок газу

Укрінформ
З 1 січня набирає чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу та забезпечення стабільності розрахунків підприємств енергетичної галузі».

З текстом закону можна ознайомитися на сайті Верховної Ради.

Відповідно до закону, передбачається наступне:

1. Платникам ПДВ, які постачають теплову енергію, природний газ (крім скрапленого), надають житлово-комунальні послуги фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним закладам, об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку визначати дату виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту за касовим методом;

2. Тимчасово, до 1 липня 2017 року, платники податку, які здійснюють постачання (у тому числі оптову), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД визначають дату виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту за касовим методом.

У разі застосування зазначеної пільги норми пункту 198.5 статті 198 цього Кодексу не застосовуються щодо товарів/послуг, необоротних активів, суми податку на додану вартість з вартості яких були включені до податкового кредиту у звітних (податкових) періодах, що передували періоду початку застосування пільги.

Платник податків може відмовитися від використання укзанной пільги або призупинити її використання на один чи декілька звітних (податкових) періодів шляхом подання заяви. Заяву, в якій вказується перелік товарних позицій товарів згідно з УКТ ЗЕД та період, на який платник відмовляється або призупиняє використання пільги, подається до контролюючого органу за місцем реєстрації платника. Відмова від використання пільги, зазначеної в цьому пункті, або призупинення її використання застосовується з першого числа звітного (податкового) періоду, в якому подано заяву.

3. Крім того, тимчасово, до 1 липня 2017 року, будуть звільнені від обкладення ПДВ операції з постачання на митну територію України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 270300 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-