Експерт: У 2015-му РФ

Експерт: У 2015-му РФ "мацала дно під ногами", в 2016-му буде гірше

Укрінформ
На думку наукового керівника Вищої школи економіки РФ Євгенія Ясіна, за першим роком розплати за геополітичні події 2014-го на Росію чекає низка ще більш безрадісних років.

Про це він сказав в інтерв'ю Медузі.

Ясін зазначив, що по-справжньому критичним був все ж 2014 рік — спочатку з політичної точки зору, а під кінець — з економічної.

«Було складно: до 2014-го ми звикли жити у світі, в якому ціни на нафту зростають щороку на 12-15%, в руках уряду великі гроші. І вони належать бюрократам, які здобули важливу класову перемогу», - говорить він.

Він нагадав, що 2008-2009 року, коли в руках у переможця класу — бюрократії — вже не виявилося достатньої кількості грошей для свободи маневру.

«Бізнесменів і народ в цілому поступово вгамовували, позбавляли впевненості. Привчали до того, що варто пискнути — і з ним щось зроблять. Наприклад, грошей позбавлять. Жодних масових репресій, потихеньку — крок за кроком. Тільки СІЗО все одно переповнені які чекають суду підприємцями», - згадує він.

Потім, за словами Ясина, і цього Путіну виявилося мало, і в 2014 році Росія отримала серію «іспитів», в основному через анексію Криму і втручання на Донбасі, після чого неминуче послідували санкції.

«Санкції, які проти нас ввели країни Заходу, і продуктове ембарго, яке ми наклали на себе самі. Потім осінь 2014 року, коли зі страшною силою падав рубль, і ми доходили до неможливих меж — більше 80 рублів коштував долар і близько 100 рублів за євро — ось як було. І це виразно пахло катастрофою», - нагадує економіст.

2015-й, за його словами, розпочинавсь з похмурих передчуттів: всім було ясно – «доведеться розплачуватися».

«Події, що відбулися, означали, що вже не можна налагодити інвестиційний клімат і створити сприятливі умови для розвитку економіки. А раз так, то доведеться жити за мінімальної планки, триматися, ще більше ужиматься, мацати дно під ногами і намагатися на ньому встояти. Так ми весь рік і прожили», - констатує він.

На його думку, ліберали в найближчому часі у владу прийти не зможуть і станеться ще більше закручування гайок, а підприємці начебто Чичваркіна будуть отримувати по голові і намагатися виїхати або триматися подалі від влади».

«Мої сценарії подальшого розвитку економіки — це або стагнація або ще більше падіння» - резюмував Ясін.

На питання – чи є це прогнозом на весь 2016-й рік – Євген Ясін відповів:

«Не просто на 2016 рік, так буде доти, доки російська економіка не почне трансформуватися в повноцінну та ефективну ринкову. А для цього потрібно, щоб настрій у владі змінився, а на додачу масштабні реформи. До цього ніякого підйому не буде».

На думку ж депутата Держдуми РФ, члена Комісія з економічної політики та фінансів Ярослава Кузьмінова, «без реформ Росія має всі шанси потрапити в групу країн, які характеризуються трьома особливостями: низька тривалість життя, технології попереднього покоління, низький соціальний капітал поряд зі слабкою державою».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-