Політичне рукоприкладство 2015 року. Етапи бойового шляху

Політичне рукоприкладство 2015 року. Етапи бойового шляху

Аналітика
Укрінформ
Топ-10 найбільш резонансних розбірок між українськими достойниками з використанням хуків, нельсонів, стаканів з водою і палок ковбаси

2015 рік запам'ятається нам не лише важкими боями на Сході України, але й численними бійками в органах влади. Емоційні чвари стали провокувати не тільки парламентарії, але й міністри та губернатори. Це й не дивно, адже психологи стверджують: воєнні дії в окремих регіонах призводять до послаблення стресостійкості і загострення конфліктів по всій державі.

Укрінформ зібрав найвидовищніші сутички з провладних кабінетів за рік, що минає.

Єгор Соболєв (нардеп фракції Самопомочі) vs Вадим Івченко (нардеп від Батьківщини)

Відкрили парламентські бої 2015 року народні депутати Єгор Соболєв та Вадим Івченко 12 лютого. У розпал пленарного засідання вони влаштували кулачні бої в кулуарах Ради. Привід - визнання корупційних ризиків Комітетом Соболєва у законопроекті Івченка. Як наслідок, за словами представника Самопомочі, Івченко почав інформаційну кампанію проти нього. Зясовувати стосунки нардепи вирішили як справжні чоловіки. Вийшло видовищно і трохи схоже на професійні боксерські стійки. У результаті нардепи відбулися незначними ушкодженнями облич.

Олег Ляшко (Радикальна партія) vs Сергій Мельничук (екс-радикал, група «Воля народу»)

3 березня естафету перейняли радикали. Штовханина сталася між лідером «Радикальної партії» Олегом Ляшком і екс-комбатом «Айдару» Сергієм Мельничуком. Першопричиною конфлікту стало виключення Мельничука з фракції Радикальної партії через його участь у пікетуванні батальйоном «Айдар» будівлі Міноборони. Пізніше нардеп-комбат заявив про входження до групи нині покійного Ігоря Єремеєва «Воля народу». Ляшкові такий вчинок екс-однопартійця явно не сподобався. «Радикали» під вигуки "Тушку - геть!» намагалися побитися з Мельничуком та вчинили штовханину у залі ВР. Згодом вони перемістились до кулуарів. Через «гіперактивність» нардепів постраждав навіть прес-поінт: сума збитків - 40 тисяч гривень. Крім того, під гарячу руку розпашілих народних обранців потрапив «радикал» Андрій Лозовий. Йому «випадково» дісталося по обличчю.

Винуватцем бійки визнали Мельничука і позбавили його права участі у п'яти пленарних засіданнях парламенту.

Володимир Парасюк (позафракційний нардеп) vs Роман Насіров (БПП)

Не обійшлось без конфлікту і голосування в сесійній залі за направлення до КС проекту змін до Конституції у частині децентралізації 16 липня.  

Після прийняття позитивного рішення з цього питання безпосередньо на виході з сесійної зали сталася сутичка між Парасюком і представником БПП Насіровим, який на той час вже був головою Державної Фіскальної служби. Відповідно, мав скласти депутатський мандат. Нардепів не зупинила навіть  присутність у Раді помічника Держсекретаря США Вікторії Нуланд, посла США в Україні Джефрі Пайетта, посла ЄС Яна Томбінського та інших закордонних гостей.

Коли депутати почали виходити з зали засідань, Володимир Парасюк підбіг до Романа Насірова з вигуками, що той не мав права голосувати, і намагався вчинити бійку. У цей момент до нардепів підоспів їхній колега Борислав Береза і, як справжній рефері, розвів конфліктуючі сторони. До кулуарів сутичка не перемістилась, хоча Парасюк ще довго роздавав коментарі журналістам щодо несправедливості голосування.

Олег Барна (нардеп від БПП) vs Юрій Чижмарь (нардеп від Радикальної партії) 

Як виявилось, нардепи восьмого скликання, можуть влаштовувати бої і поза стінами парламенту.  Так, 1 вересня, після ефіру на телеканалі NewsOne народні депутати Барна й Чижмарь побилися у приймальні продюсера. В ході ефіру "радикал" Чижмарь заявив, що парламентської коаліції де-факто вже давно не існує. Барна у відповідь запевнив, що "краще мати справу з відкритим Опозиційним блоком, ніж з коаліційними повіями", й назвав партію Ляшка «політичною клоакою». Нардепи ще довго лаялись у прямому ефірі, а опісля продовжили зясування стосунків за межами знімального майданчика. Результатом бійки стало зламане ребро у Чижмаря.

Володимир Парасюк (позафракційний нардеп) vs Жанна Усенко-Чорна (заступник голови ЦВК)

Не Радою єдиною: нардепи демонструють, що конфліктувати вміють не лише між собою, але й з представниками інших органів державної влади.

27 жовтня народний обранець Парасюк увірвався на засідання Центральної виборчої комісії і влаштував словесну дуель із Жанною Усенко-Чорною. Нардеп зокрема обурився рішенням ЦВК, яке могло скасувати другий тур виборів мера Павлограда Дніпропетровської області. Парасюк хотів переконати Центрвиборчком у незаконності відповідної постанови й розповів їм про «Божественну комедію» та зрадників.

«Ви «Божественну комедію» читали? Я вам поясню - на найнижчому колі знаєте, хто сидить? Зрадники. Ось там ваше всіх місце», - звернувся Парасюк до членів ЦВК.

Проте в залі засідань на той момент залишилась лише Усенко-Чорна.  Вона й розповіла нардепу про філософа Артура Шопенгауера та процитувала: «Кінець вашого кругозору - це ще не кінець світу!». Заступник голови ЦВК поводилась надзвичайно спокійно і впевнено. А от від Парасюка залою літали папірці, випадково схоплені ним зі столу. До бійки у цьому випадку не дійшло.

Андрій Тетерук (нардеп від Народного фронту) vs Олександра Кужель (нардеп від Батьківщини)

5 листопада після пленарного засідання не всі депутати розійшлись по домівках - деякі пішли радитись у кабінет Голови ВР. Згодом інтернет підірвала новина - начебто Тетерук вдарив пляшкою колежанку Кужель. У Батьківщині заявили про отриманий струс мозку і госпіталізацію нардепа. Тетерук у соцмережі одразу вибачився за інцидент, заявивши при цьому, що він Кужель не бив. На опублікованому  пізніше відео не видно самого удару Тетерука. Проте чітко зафіксовано як нардепи-чоловіки з Батьківщини кинулися з кулаками до представника Народного фронту.

До парламенту навіть викликали слідчо-оперативну групу. Кужель подала заяву проти Тетерука в Генпрокуратуру. Згодом вона її відкликала, й конфлікт вичерпався.

Сергій Хлань (нардеп від БПП) vs Павло Філіпчук (депутат міськради Каховки Херсонської області)

Нардепи не припиняють «тренувань» із бойової майстерності й під час поїздок у регіони. 6 листопада першу сесію новообраної Каховської міськради урізноманітнив парламентарій Хлань. «Непорозуміння» у нього виникло з місцевим депутатом від «Опозиційного блоку» Павлом Філіпчуком. Останнім аргументом для доведення свої правоти нардеп обрав звичайну палку ковбаси.

Почалося все з «привітань» Філіпчука для новообраного міського голови Каховки Андрія Дяченка. Він вручив меру пакет із пляшкою горілки, палицею ковбаси, консервним ключем та банкою консервів «Каховка». Також представник «Опозиційного блоку» назвав виборців, які голосували за нового мера, «алкоголіками». У цей момент народний депутат Хлань не розгубився: він вихопив подаровану міському голові ковбасу і кілька разів ударив нею Філіпчука.

Володимир Парасюк (позафракційний) vs Василь Пісний (генерал СБУ)

Перше місце за бойову «гіперактивність» серед нардепів можна сміливо віддати Парасюку. Цього разу місцем «дії» стало засідання антикорупційного комітету парламенту. Спершу між Парасюком та генералом СБУ виникла словесна перепалка. Пісний заявив нардепу, що зробив для Майдану, можливо, і більше, ніж він сам. Після цих слів Парасюк неочікувано зірвався з місця. Підійшовши ззаду, нардеп ударив Пісного ногою в плече та голову. Постраждалий генерал СБУ не став поглиблювати конфлікт: зібрав свої документи і залишив засідання комітету. Проте Пісний не забув написати заяву до Генпрокуратури про побиття під час виконання службових обов'язків.

Олег Барна (нардеп від БПП) vs Арсеній Яценюк (прем'єр-міністр)

Останні кілька місяців у кулуарах Ради не стихали розмови про можливість відставки Яценюка з поста прем'єра. Часом "ікс" для вирішення цього питання визначалось 11 грудня -  саме тоді завершувався річний імунітет Кабміну. Нардепи мали би заслухати звіт уряду і вирішити долю його кадрового складу. Проте цього не відбулося, і нардеп Барна вирішив у своєрідний спосіб взяти ситуацію у свої руки. Під час виступу прем'єра він кинувся до трибуни з відібраним у іменинника Миколи Томенка букетом червоних троянд. Квіти Барна використав як відволікаючий маневр, а потім, обхопивши прем`єра, відірвав його від землі і намагався відтягти від трибуни. На допомогу главі уряду підоспіли його однопартійці. Чимало стусанів вони надавали ініціатору конфлікту. Крім тілесних ушкоджень Барна отримав «покарання» у вигляді виключення з президентської фракції.

Арсен Аваков (міністр внутрішніх справ) vs Міхеіл Саакашвілі (глава Одеської облдержадміністрації)

Міністри та чиновники певно також не хочуть поступатися нардепам у пошуках «оригінальних» форм розв'язання суперечок. 14 грудня традиційне для Адміністрації Президента засідання Ради реформ було зірване через з'ясування стосунків між Арсеном Аваковим та Міхеілом Саакашвілі. Зокрема, міністр дорікнув Одеському губернатору у безпідставності його звинувачень у корупції на адресу уряду. Грузинська кров Саакашвілі не дала йому змовчати, і він вступив в емоційну дискусію. Аваков не стримався і кинув у Саакашвілі склянку з водою. Проте ймовірно, найбільше від такого «аргументу» постраждали міністри, які сиділи поруч - Павло Петренко та Павло Клімкін.

Олена Литвиненко, Божена Чекусь. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-