У Шокіна сказали, що заважає заочному суду над Арбузовим

У Шокіна сказали, що заважає заочному суду над Арбузовим

Оновлено
Укрінформ
Затримка з початком заочного провадження стосовно колишнього першого віце-прем'єра Сергія Арбузова пов'язана з тим, що Печерський районний суд з травня зволікає з розглядом відповідного клопотання Генеральної прокуратури.

Про це на брифінгу в середу заявив прокурор ГПУ Владислав Куценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Після оголошення Арбузова в міжнародний розшук Генпрокуратура ініціювала процедуру  заочного розслідування і звернулася з відповідним клопотанням до (Печерського. - Ред.) суду. Таке клопотання ми спрямували до судових органів у травні 2015 року. І ось по сьогодні суд не прийняв рішення щодо задоволення нашого клопотання, і ми не можемо розпочати  заочний процес по Арбузову", - сказав Куценко.

Він нагадав, що у травні 2014 року Генпрокуратура оголосила Арбузова в розшук, у червні того ж року його було оголошено у міжнародний розшук.

У ході досудового розслідування ГПУ встановила,  що на території Литви у банківських установах були відкриті рахунки підприємств, до яких має безпосереднє відношення  Арбузов. В межах досудового слідства Генпрокуратура звернулася до Печерського райсуду з клопотанням про арешт коштів на відповідних рахунках, яке суд задовольнив.

"Тобто сьогодні мова не йде  про кошти, начебто здобуті незаконним шляхом. Мова йде про арешт коштів, які можуть бути використані в якості конфіскації майна в разі доведення вини Арбузова", - уточнив Куценко.

Він поінформував, що відповідне рішення Печерського райсуду Генпрокуратура спрямувала до Литви; там  воно було перевірене, акцептоване, і  судові органи Литви також ухвалили рішення про арешт цих рахунків. Однак через зволікання Печерським судом із задоволення клопотання про заочний процес по Арбузову Генпрокуратура не може довести цю справу до кінця, зазначив Куценко.

За його словами, відповідні клопотання були задоволені стосовно Віктора Януковича, Раїси Богатирьової та інших посадовців, які працювали у той період, окрім Клименка та Арбузова.

Куценко зауважив, що дії суду викликають у Генпрокуратури "достатньо багато запитань".

"Ми вже неодноразово з листами зверталися до керівництва Печерського райсуду з приводу прискорення розгляду нашого клопотання, наголошували на актуальності моменту, але, на жаль, як сторона захисту, так чомусь і дивна, на наш погляд, поведінка суддів, викликають багато запитань", - зазначив він.

За словами прокурора, сторона захисту, на думку ГПУ, зловживає своїми процесуальними правами.

"Практично вони займаються тим, що постійно заявляють відводи суддям, переноси розгляду справи. Це фактично їх право, але є і позиція суду. Я хочу звернути вашу увагу на те, що останє клопотання про відвід судді суд не розглядає вже три місяці. Три місяці судді не можуть прийняти рішення, чи треба відводити суддю чи не треба. Це рішення можна фактично прийняти за день-два", - переконаний Куценко.

Нагадаємо, стосовно колишнього голови НБУ С.Арбузова Генпрокуратура відкрила провадження за ч. 5 ст. 191 ККУ, пов'язане з підозрою у розтраті під час перебування на посаді 229 млн гривень державних коштів, які були перераховані на створення так званого телеканалу "Банківське телебачення", однак він створений не був.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-