Лінас Лінкявічус, міністр закордонних справ Литви
Я отримав би Нобелівську премію, якби міг передбачити вирішення конфлікту в Україні
Інтерв'ю 18.11.2015 10:20

Нам слід дуже серйозно підійти до цієї проблеми на рівні Євросоюзу. Зовсім нещодавно була створена група зі стратегічної комунікації якраз із метою сприяння доступу до альтернативних джерел інформації. Йдеться особливо про російськомовних споживачів інформації, щоб переконувати їх у тому, що наша інформація є більш адекватною.

Як я вже сказав, ми будемо більш інформативними, більш відповідальними, оскільки, коли з'являється брехня, то її слід спростувати. Якщо брехня повторюється десять разів, то для пасивного слухача вона стає правдою, а цього не слід допускати. Таким чином, це дійсно проблема, яку ми не можемо знехтувати, а тому починаємо серйозно нею займатися. Зараз це лише початок. Ми дійсно повинні зробити багато, щоб покращити координацію, активність ресурсів.

- Так, ми хотіли б більшої присутності військ, і це було вирішено в Уельсі на саміті НАТО (восени 2014 року - авт.). Ми потребуємо більшої присутності на суші, в повітрі, більше навчальних підрозділів на ротаційній основі. Ми вітаємо рішення про те, що елементи штабів НАТО будуть розташовані у шести країнах Східної Європи, зокрема Литві. Ці штаби НАТО займатимуться плануванням, проведенням навчань. Їх використання буде незначним, але це крок уперед. Ці приклади показують, що йде процес зміцнення поліцейської місії (операція НАТО Baltic Air Policing по охороні повітряного простору Балтійських країн з 2004 р - авт.) згідно з лінією, визначеною в Уельсі. А зараз у Варшаві (на саміті НАТО в липні 2016 р. - авт.) ми маємо підвести підсумки і продовжити у тому ж дусі розвивати наші оборонні можливості.

- Як захистити Балтійські країни від провокацій російської сторони, зокрема від порушень кордонів військовими літаками і підводними човнами?

- Просто виконувати свою роботу, робити те, що ми повинні робити, а не приділяти занадто багато уваги пропаганді. Тому що наші сусіди (Росія - ред.) перебільшують, коли реагують на якісь символічні моменти, які у професіоналів викликають посмішку. Говорячи про винищувачі RAF (повітряних сил Великої Британії в рамках Baltic Air Policing - ред.), і якщо вони здійснюють тренування з перевірки зв'язку, то це викликає великий шум, що це якісь агресивні дії. Але ж кожен розуміє, що Air Policing не є обороною повітряного простору, а просто поліцейською місією. Це - мінімум дій для того, щоб контролювати повітряний простір, і для певності, що не буде провокацій. Подача цього, як агресивних дій, може бути лише з метою пропаганди. Тому, ми не звертатимемо на це уваги. Водночас, нам необхідно мати не лише поліцейську місію, але й протиповітряну оборону і відповідним чином розвивати наші оборонні можливості. Ми продовжуватимемо це робити, незважаючи ні на що.

Треба бути послідовними, оскільки ми визначили, що Мінським домовленостям немає альтернативи. Їх невиконання означатиме, що тиск (на Росію - ред.) має бути продовжено, а не призупинено. Ми повинні діяти відповідно і допомагати українській владі, наприклад, направляючи наших експертів, що ми й робимо.

Україні слід робити послідовні і зрозумілі для людей реформи, оскільки люди потребують змін, і вони хочуть розуміти, що зміни відбуваються, що у країні демократія, а не олігархічне правління. У цьому контексті ми повинні менше критикувати, а робити усе можливе, щоб надавати допомогу Україні.

- На вашу думку, чи ЄС повинен думати про посилення санкцій проти Росії за агресію на сході Україні й окупацію Криму?

- Як я сказав, я не бачу жодних можливостей (щодо відміни санкцій - ред.), якщо Мінські домовленості не будуть виконані. Якщо ми погоджуємося, що це має місце, то вони мають продовжитися. Водночас, у разі погіршення ситуації, санкції мають посилитися.

- Що означає погіршення?

- Якщо ситуація буде гіршою, ніж зараз. Зараз ми говоримо про виконання Мінських домовленостей. Якщо вони не виконуються, то санкції повинні продовжитися. Якщо ситуація погіршиться, то необхідно ввести додаткові санкції. Але знову ж таки, це питання консенсусу, ми всі (країни ЄС - ред.) маємо бути на це згодні. Йдеться як про економічні, так і про персональні санкції.

Юрій Банахевич. Варшава

Фото:Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr, http://www.lrs.lt

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-