У ПАРЄ сьогодні оскаржать повноваження росіян - джерело

У ПАРЄ сьогодні оскаржать повноваження росіян - джерело

Укрінформ
Підтвердження повноважень російської делегації у Парламентської Асамблеї Ради Європи та можливе продовження санкцій проти неї стане однією з основних тем зимової сесії Асамблеї, що розпочалася у понеділок у Страсбурзі.

Відповідно до регламенту ПАРЄ з 1 січня 2015 року делегації РФ автоматично повертаються усі права, проте упродовж першого дня сесії, зокрема, під час процедури підтвердження повноважень національних делегацій, повноваження російської делегації будуть оскаржені, повідомило власному кореспондентові обізнане з ситуацією джерело.

«Хоча згідно з регламентом роботи Асамблеї офіційна делегація Росії автоматично і повернула позбавлені повноваження, я маю інформацію, що у понеділок вони будуть оскаржені», - зазначив співрозмовник агентства.

Цю інформацію побічно підтвердив і польський депутат Тадеуш Івінський, який в інтерв'ю національному радіо Польщі зазначив, що санкції щодо Росії винесуть на засідання зимової сесії одним з перших питань через обстріли Маріуполя.

Водночас представник української делегації в ПАРЄ Світлана Заліщук написала у Фейсбуці, що повноваження російської делегації в ПАРЄ у зв'язку з порушенням РФ зобов'язань перед Радою Європи оскаржать сьогодні опівдні за Києвом.

«Готуємося до першої битви в Парламентській Асамблеї Ради Європи в Страсбурзі. Сьогодні об 12:30 (за Києвом) має бути підтверджено повноваження делегацій. Один з британських консерваторів (наші друзі в ПАРЄ - Заліщук) планує виступити із запереченням повноважень Росії через анексію України й відповідно порушення статутних положень ПАРЄ», - написала Заліщук.

За інформацією джерел Укрінформу в ПАРЄ, проти позбавлення Росії повноважень у ПАРЄ, крім власне російської делегації (яка згідно з регламентом отримала право голосувати), її можуть підтримати більшість парламентаріїв Греції, Вірменії, Угорщини та Сербії. На бік Москви під час голосування також можуть стати представники в ПАРЄ від Австрії, Азербайджану та можливо Болгарії. На підтримку української позиції висловилася переважна кількість депутатів з країн Балтії, а також Грузії, Данії та Польщі. Їх готові підтримати французькі, німецькі, італійські, іспанські, голландські та словацькі парламентарії. Водночас вирішальний вплив на ухвалення резолюції матиме не національна належність делегата в ПАРЄ, а консолідована позиція політичних фракцій, які вони представляють.

Згідно зі сталою процедурою, депутат будь-якої делегації під час процедури підтвердження повноважень має назвати вагому причину, через яку та чи інша делегація не має права працювати в Асамблеї. Однією з таких причин може стати пункт регламенту про серйозні порушення країною-членом головних принципів Ради Європи, зокрема, вирішення усіх конфліктів шляхом мирних переговорів.

Для ухвалення такого рішення потрібна підтримка 30 делегатів з не менш як 5 країн-членів Ради Європи. У разі отримання такої підтримки своє рішення з цього питання має винести Моніторинговий комітет Ради Європи. Члени цього комітету вже в понеділок можуть розглянути підстави щодо повернення повноважень і призначити спеціального доповідача з даного питання. Доповідь заслухають у сесійній залі, після чого відбудуться обговорення та затвердження відповідної резолюції шляхом прямого голосування членів ПАРЄ.

Проект резолюції може запропонувати делегатам або підтвердити повноваження делегації або повністю чи частково позбавити їх. Проголосувати таку резолюціїю можуть у середу або четвер. Доти російські депутати мають право брати участь у голосуваннях, роботі комітетів та виступати в сесійній залі ПАРЄ.

Читайте також: У Страсбурзі відкрилася зимова сесія ПАРЄ. Україна - одна з головних тем

У складі російської делегації, що вже прибула до Страсбурга, - спікер Держдуми Сергія Наришкіна, якого супроводжують кількадесят російських журналістів, а також керівник комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков

Нагадаємо, торік під час квітневої сесії ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї до січня 2015 року через анексію росіянами Криму. Пізніше представники російської делегації у тому числі Пушков в ультимативній формі шантажували ПАРЄ, що у разі відновлення санкцій цього органу Ради Європи Росія відмовиться від будь-яких форм взаємодії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-