У ЦВК не виключають, що перевибори в Раду у деяких округах будуть зірвані

У ЦВК не виключають, що перевибори в Раду у деяких округах будуть зірвані

Укрінформ
Заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна вважає, що передача повноважень по реєстрації кандидатів у народні депутати на мажоритарних округах окружним виборчим комісіям може спричинити збої при підготовці та проведенні виборів.

Про це вона заявила у четвер під час засідання "круглого столу", присвяченого вивченню та обговоренню зауважень і рекомендацій Венеціанської комісії та ОБСЄ, передає кореспондент Укрінформу.

"Щодо питання передачі повноважень ЦВК відносно реєстрації кандидатів до окружних виборчих комісій скажу, що більшої дурниці зробити просто неможливо. Це буде трагедія аж до того, що в низці виборчих округів вибори просто не відбудуться", - зазначила вона.

На думку Усенко-Чорної, окружним виборчим комісіям буде важко впоратися з темпами та об'ємом роботи під час реєстрації кандидатів. "На останніх виборах близько 15% так званих технічних кандидатів знялися з реєстрації, що спричиняло щоденні зміни до тексту виборчих бюлетенів. Уявіть собі, як окружні виборчі комісії будуть справлятися з цим завданням. Тобто будь-які оперативність, адекватне реагування на такі технічні моменти не просто призведуть до збоїв, а до неможливості встановлення результатів і неможливості проведення виборів", - зауважила заступник голови Центрвиборчкому.

Водночас експерт ОБСЄ/БДІПЛ Джессі Піллігрім вважає, що внесення відповідних змін до законодавства та передача функції реєстрації кандидатів на мажоритарних округах від Центральної виборчої комісії до окружних комісій були б доцільними, оскільки це дозволило б зняти навантаження з ЦВК та заощадити її ресурси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-