Лукаш спростувала рейдерське захоплення держреєстру

Лукаш спростувала рейдерське захоплення держреєстру

Укрінформ
Інформація про рейдерське захоплення Державного підприємства "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України не відповідає дійсності, оскільки жодні сторонні особи не мають доступу до державних реєстрів.

Інформація про рейдерське захоплення Державного підприємства "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України не відповідає дійсності, оскільки жодні сторонні особи не мають доступу до державних реєстрів.

Про це заявила міністр юстиції Олена Лукаш на брифінгу в четвер.

"На сьогодні внаслідок несанкціонованого втручання в мережу цих реєстрів було зупинено маршрутизацію реєстрів. Самі реєстри не постраждали, жодні сторонні особи до них не доторкнулися, але маршрути були пошкоджені", - сказала вона.

Міністр зауважила, що інформація про можливе захоплення держреєстрів, яка була розповсюджена у ЗМІ, могла бути пов'язана з тим, що на підприємстві вже два місяці здійснюється аудит фінансової діяльності, під час якого було встановлено причетність ряду бізнесменів і посадових осіб до дій, які містять ознаки кримінального злочину.

"У зв'язку з тим, що результати аудиту були дуже невтішними для тих, хто займався освоєнням державних коштів дуже нахабним способом, частина з них, маючи доступ і всі можливості впливати на маршрути реєстрів, декілька діб тому зробила те, що зробила, і результати останніх слідчих дій підтвердили, що в кабінетах посадових осіб знайдено схеми пошкодження маршрутів і доступів до реєстрів", - пояснила Лукаш.

Вона відзначила, що не знає, хто оприлюднив заяву про рейдерське захоплення підприємства, однак припустила, що це могли бути спільники осіб, причетних до втручання в мережу.

Лукаш повідомила, що наразі на території підприємства перебувають правоохоронці, які проводять слідчі дії.

Міністр також поінформувала, що на сьогодні вже відновлено 75% реєстрів, зокрема Реєстр довіреностей та Реєстр виконавчих дій.

Мін'юст, серед іншого, безкоштовно поширює програму для нотаріусів і співробітників виконавчих служб, аби налагодити роботу реєстрів.

Реєстрація смерті та народження, за словами Лукаш, не припинена, і має відбуватися у паперовому вигляді.

Нагадаємо, 2 жовтня за фактом несанкціонованого втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем комп'ютерних мереж Міністерства юстиції України було відкрито кримінальне провадження.

За даними ГПУ, в результаті цього було заблоковано роботу 12 державних і єдиних реєстрів інформаційних мереж.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-