Сутність психологічної допомоги розкриває фільм “Опануй хвилю”

Сутність психологічної допомоги розкриває фільм “Опануй хвилю”

Укрінформ
У середу, 26 жовтня, в Центральну будинку офіцерів Збройних сил України відбулася презентація соціального фільму “Опануй хвилю”. Проект, присвячений важливості формування в України психологічної культури, зокрема серед учасників бойових дій в зоні проведення АТО та їх сімей, презентували ветеранам, представникам громадських організацій та ЗМІ.

Соціальний фільм, створений  Науково-дослідним центром гуманітарних проблем Збройних сил України, став відповіддю на виклик сьогодення – виникнення або загострення проблем у особистому та професійному житті внаслідок участі у бойових діях на сході України. Нехтування спеціалізованою допомогою через нерозуміння або упереджене ставлення до роботи психолога – одна з причин людських трагедій.

У фільмі відсутні спекуляції з приводу посттравматичного стресового розладу та стереотипи, що дискредитують ветеранів. Проект звертається до суспільства в цілому та воїнів, які повернулися із зони проведення АТО, членів їх родин, оточуючих колег щодо  розуміння тих процесів, що можуть відбуватися з людьми після участі у бойових діях, та потребує допомоги фахівців.

Героями проекту стали учасники бойових дій, які поділилися власними історіями та ставленням до роботи психолога. Разом з ними зарубіжні та вітчизняні експерти спростовують негативне ставлення до ролі психолога, яке досі поширене в українському суспільстві, окреслюють коло питань, з яких можна звертатися до фахівця, розповідають про значення психологічної роботи у підвищенні ефективності виконання завдань особовим складом.

У рамках презентації проекту відбувся прес-брифінг, у якому взяли участь Назім Агаєв – полковник, начальник Науково-дослідного центру гуманітарних проблем ЗСУ, кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник; Сергій Чижевський – підполковник, начальник психологічної служби Національної гвардії України; Наталія Дідик – директор ГО “Громадський рух “Жіноча сила України”; Максим Музика – капітан-лейтенант ВМС ЗСУ, учасник бойових дій; Іван Савельєв – головний сержант 2 мотопіхотної роти 11 окремого мотопіхотного батальйону “Київська Русь”, учасник бойових дій. На презентації були присутні представники Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, яка реалізує державну програму із здійснення заходів з психологічної реабілітації постраждалих учасників АТО.

Як зазначив Назім Агаєв, сьогодні важливе психологічне інформування як особового складу армії, так і всіх громадян України. “Популяризація спеціалізованого знання серед населення України сьогодні є надзвичайно актуальною. Адже психогігієна та психопрофілактика – запорука психологічного здоров’я. Володіння стратегіями позитивного вирішення складних ситуацій – одне з завдань, яке вирішує психологія. І якщо є негативні тенденції у житті, варто звернутися за допомогою. Ми закликаємо представників силових структур та їх близьких до розуміння тих станів, які стали наслідком перебування у зоні бойових дій, та опанування ними. Ця ідея і відображена  у назві фільму “Опануй хвилю”, – наголошує Назім Агаєв.

Дивіться відео презентації на сайті “Народної армії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-