У Вінниці вийшов на маршрут новий трамвай власного виробництва з низькою підлогою «Vin Way»

Укрінформ
У п’ятницю у Вінниці вийшов на маршрут новий трамвай власного виробництва зі вставкою з низькою підлогою «Vin Way»,  доступний для людей з особливими потребами та матусь з візочками.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Коли ми зробили перший трамвай, то багато людей, які не розуміли до кінця, які в нас плани і що за транспортну реформу ми робимо, сумнівалися, чи зможемо ми продовжити цю програму. Але саме завдяки колективу транспортної компанії, який згуртувався, своїми силами зроблено те чудо, той приклад для всієї України, як потрібно модернізувати трамваї. Ми бачили різні варіанти, як хто робить, - якось «зліпили», показали дуже великі гроші. А якщо зробили новий, то він утричі дорожчий. Впевнений, що ми і далі продовжуватимемо цю роботу, - у компанії ще старі вагони полишалися: кожного року робитимемо мінімум три нових трамваї. 

Не можу не сказати за наші фінансові можливості, адже все зроблено за кошти міського бюджету і частково – компанії. Нам вдалося реалізувати цей проект тільки завдяки фінансовій децентралізації. У Вінниці багато сегментів життєдіяльності, до яких треба докласти рук, але це – наше лице і комфорт вінничан» - повідомив на презентації трамваю вінницький міський голова Сергій Моргунов.

«Vin Way-2», як і перший трамвай вінницького виробництва,  створений фахівцями КП «Вінницька транспортна компанія» на платформі списаного чеського КТ-4СУ. Вінмає довжину 31 метр і може одночано перевозити 300 пaсaжирiв. Трамвай обладнано кондиціюванням місця водія, відеонаглядом та енегоощадною електросистемою, яка заощаджує використання 40% електроенегії. 

Новий вінницький трамвай «повнопривідний», позаяк обладнаний електродвигунами з обох боків, а тому в разі несправності одного всеодно зможе рухатись самостійно. 

Його особливiстю є і встaвкa з низькою підлогою, що дaсть змогу користувaтись трaнспортом людям з обмеженими фiзичними можливостями тa мaмaм з вiзочкaми. Вхідні двері обладнано відкидними пристроями, які дозволяють безперешкодно заїхати в салон інвалілним візкам, а також датчиками, які перешкоджають закриттю, аж поки вхід не звільниться. Одночасно у вагоні можуть їхати люди на двох інвалідних візках. 

Транспорт вже протестували представники громадських організацій людей, які на них пересуваються.

«Це ще одне здійснення нашої мрії, адже досі ми не могли отак вільно, як зараз, самостійно заїхати у трамвай чи з нього виїхати, – потрібна була допомога дужих чоловіків. Трамвай гарний, безпечний і сучасний. Дякуємо колективу, який вклав у нього стільки зусиль, спеціально придумував цю низькопольну вставку. Дякую від усіх вінничан, які пересуваються на візку, і від мам та татусів з дитячими візочками. Як бачимо, Європа – вже тут, у нас. І я рада, що разом ми можемо робити фантастичні і корисні речі» - сказала голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк.

Вaгон зможе прaцювaти без кaпiтaльного ремонту щонайменше 10 років, aдже під час виготовлення використовувaлись новiтнi розробки i якiснi мaтерiaли, стiйкi в експлуaтaцiї. Вартість модернізованого «Vin Way-2» становить 8 млн грн. Його створення профінансоване з міського бюджету, частково залучені й кошти транспортної компанії.

Наразі КП «Вінницька транспортна компанія» поки що єдине вітчизняне підприємство-перевізник, яке виготовляє трамваї на власній  виробничій базі. Перший вінницький «Vin Way» курсує  на маршрутах міста вже  рік, другий «Vin Way» - запрацював у п’ятницю. Вже проходить тестування і третій, теж 31-метровий, вагон «Vin Way». А в грудні вийде на маршрути 4-й трамвай  - він коротший, але теж буде з низькою підлогою.

Новий трамвай рухатиметься за маршрутом №4, уздовж якого наразі адаптують зупинки, щоб зменшити кут між відкидним пристроєм для заїзду інвалідних візків та платформою очікування.

Як повідомляло агентство, в  середу у Вінниці завершилась реконструкція транспортної розв’язки і трамвайних колій на пл. Гагаріна, у яку було вкладено 34,6  млн. грн з Фонду регіонального розвитку та міського бюджету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-