У Вінниці запрацював Центр підтримки учасників АТО та їхніх сімей

У Вінниці запрацював Центр підтримки учасників АТО та їхніх сімей

Укрінформ
У  Вінниці в четвер відкрився Центр підтримки учасників АТО та їхніх сімей. Тут планується сконцентрувати весь спектр послуг, які потребують військові. 

Про це повідомляє департамент у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міської ради.

Робота буде налагоджена у двох основних напрямках: волонтерська допомога військовим на фронті і підтримка демобілізованим. На відкритті Центру були присутні волонтери, воїни АТО, депутати міської ради, вінничани та кияни, для яких допомога військовим вже стала невід'ємною частиною повсякденного життя. У відкритті Центру взяв участь Вінницький міський голова Сергій Моргунов. Він прибув на захід  разом із своїм колегою – міським головою Дніпра Борисом Філатовим, який приїхав до Вінниці на виїзну нараду Міністерства соціальної політики України. 

Ініціаторами створення Центру підтримки учасників АТО та їхніх сімей виступили дві громадські організації - «Мольфар» та «Вінницький союз учасників АТО». Голова ГО «Мольфар» Юлія Вотчер розповіла, що їх ідею підтримала міська влада і особисто мер міста, виділивши приміщення та кошти на капітальний ремонт. Волонтерка також дякувала і голові облдержадміністрації Валерію Коровію за постійну підтримку і допомогу військовим.  

«З півоберта за дуже короткий час із розвалених підвальних чорних стін зробили капітальний ремонт, і зараз у цьому Центрі знайшли прихисток, велику творчу площадку, шість проектів. Всі вони направлені на те, щоб зберегти життя воїнів, трохи полегшити ситуацію, а також на допомогу тим, хто повернувся, і вже виконав свою місію. Часто-густо вони повертаються з пораненими душами і порваними тілами, і, звичайно, вони заслужили від нас відповідної поваги і шани», - розповіла Юлія Вотчер. 

Міський голова Сергій Моргунов в свою чергу подякував вінницьким волонтерам і сказав, що якби не вони, то такого Центру не було б. 

«Я дякую в першу чергу Юлії Луківні і Роману Смішному, що долучились до створення цього Центру. Також дякую депутатам міської ради, які оперативно виділили приміщення і близько 1,3 мільйона гривень на його ремонт, дякую  бізнесу і всім небайдужим людям, які брали участь в організації Центру. Але стіни, вікна, все решта – це не головне. Найголовніше люди, які працюють на волонтерських засадах, які будуть надавати допомогу тим, хто потребує її, які направлять допомогу хлопцям в АТО, щоб тут було мирне небо. І мені сьогодні було дуже приємно поспілкуватись з ними – я побачив світлі очі, душі і серця цих людей», - сказав Сергій Моргунов. 

А міський голова Дніпра Борис Філатов висловив побажання, щоб новостворений Центр став місцем, яке об’єднає усіх вінницьких волонтерів. «Я радий, що мені вдалось бути присутнім на відкритті такого прекрасного проекту. Дніпро окрім того, що це батьківщина добровольчого руху, він ще й потужний центр волонтерського руху, і мені дуже боляче дивитись на те, що між собою волонтери дуже часто не можуть знайти порозуміння, конкурують, люди всі пасіонарні, активні, і мені б дуже хотілось, щоб хоча б у Вінниці, у цьому Центрі була точка кристалізації, щоб тут був дім для всіх волонтерів, і щоб всі вони діяли, як єдиний кулак», - сказав Борис Філатов.

У Центрі підтримки учасників АТО та їхніх сімей демобілізовані військові зможуть отримувати консультації та допомогу в оформленні будь-яких документів. Тут працюватимуть юристи та психологи, а також call-центр. Планується організовувати проекти для дітей воїнів АТО. До роботи Центру зможуть долучитись усі громадські організації, які хочуть реалізувати якийсь корисний проект для учасників АТО та їх родин. 

У приміщенні є два конференц-зали – малий і великий, де можна проводити зустрічі, тренінги, психологічні групові заняття та різні заходи. Працюватиме також «кухня Мольфара». Крім того, у Центрі відбуватиметься збір гуманітарної допомоги для військових та її відправка у зону АТО.

Приміщення для Центру підтримки учасників АТО виділила міська влада. За рахунок коштів міського бюджету було виконано капітальний ремонт приміщення. Також з міського бюджету виділено кошти на оплату в 2016 році комунальних послуг, телефонного зв’язку, Інтернету тощо.

Меблі, оргтехніка, оздоблення та інше обладнання для роботи Центру забезпечили громадські організації, які виступили ініціаторами створення Центру – це  «Мольфар» та «Вінницький союз учасників АТО». Міська рада передала їм це приміщення комунальної власності на умовах безоплатного користування. 

ГО «Мольфар» та її керівник Юлія Вотчер відомі на всю Україну завдяки своїй активній волонтерській діяльності, яка розпочалась ще з Євромайдану. Під час Революції Гідності вони організували перший мобільний госпіталь на Майдані у столиці. На той час їхня ГО називалась «Народна перемога». Коли почалась війна на Донбасі, «Народна перемога» започаткувала проект «Мольфар», який став відомий на всю країну, тому у січні 2016  року цю громадську організацію було перейменовано на «Мольфар».

ГО «Вінницький союз учасників АТО» очолив Роман Смішний, у минулому – один з кіборгів, які захищали Донецький аеропорт. Він був заступником командира другої десантно-штурмової роти 90 окремого аеромобільного батальйону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-