Бізнесове середовище на Вінниччині пожвавлюється – голова ОДА

Бізнесове середовище на Вінниччині пожвавлюється – голова ОДА

Укрінформ
Бізнесове середовище на Вінниччині пожвавлюється, зокрема, за рахунок запровадження прозорості прийняття рішень та регуляторних актів. 

Про це на зустрічі з головою Державної регуляторної служби України Ксенією Ляпіною повідомив голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

«У Вінницькій області статистика зростання кількості суб’єктів, які реєструються, склала до минулого року +17 %, причому, юридичних осіб – плюс 14 %. Бізнес поступово відходить від того споживчого шоку, який був після девальвації. Ми бачимо, що покращуються споживчі настрої, і це дуже добре», - зауважив Коровій. 

У ході спілкування голова облдержадміністрації інформував керівника регуляторної служби про кілька суттєвих позицій, яким регіональна влада приділяє посилену увагу.

«У нас була серйозна тема довкола водних об’єктів, яких в області більше 5 тисяч – найбільше в Україні, але значна їх частина була в тіні. Ми визначили для себе базовий пріоритет – легалізацію бізнесу, а тому передали відповідні функції з департаменту екології в департамент АПК, затвердили новий алгоритм погодження документів, підписали угоду з Вінницькою міською радою і запустили весь процес через «прозорий офіс». Крім того, для тих, хто легалізується, прийняли однозначне рішення надавати об’єкти в оренду на 20 років з орендною платою в розмірі 3 % від нормативно-грошової оцінки земельної ділянки», - повідомив голова ОДА.

Він також акцентував увагу на перших результатах запровадженого в області з 1 березня механізму електронних закупівель ProZorro та інформував про зміну підходів в системі організації міжміських перевезень.

Пожвавлення бізнесового середовища відзначила і голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна.

«Сьогодні реєструється більше юридичних осіб, ніж фізичних, тому що фізичні досягли свого максимуму: всі, хто має бажання, уже займаються підприємницькою діяльністю. Тепер же стали створюватися юридичні особи, а це вже більш-менш усвідомлений бізнес, який знає, де взяти ресурси, щоб вкласти у справу», - сказала Ляпіна.

За її словами, сприятиме цьому й запровадження сучасних методик створення регуляторних актів з якісним аналізом і впливів та подальшим відстеженням їх результативності, які українські чиновники повинні опанувати до кінця року.

«Щоб впроваджувати регуляторну реформу, формувати нову форму мислення державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування повинні володіти прогресивними європейськими інструментами державного управління. У березні набула чинності урядова постанова «Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта». Вона вимагає, аби посадовці обґрунтовували свої рішення якісним аналізом, скільки часу, фінансів знадобиться на їх впровадження, та які наслідки вони матимуть для середовища, котрого стосуються. Очікуємо, що опанувати цю методику держслужбовці на усіх рівнях зможуть вже до кінця року», - повідомила Ляпіна.

За її словами, в українському варіанті запровадження європейських інструментів державного управління полягає в застосуванні нової методики обрахування витрат малого бізнесу на виконання державного регулювання, - М-тест. Наразі в країні в рамках програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні» для держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування проводяться семінари з її використання.

Найбільш актуальні такі навчання для очільників громад базового рівня та об’єднаних громад, які в рамках децентралізації отримали розширенні повноваження і тепер можуть продукувати власні регуляторні акти. Досі такої потреби, а відтак, і навичок їх підготовки самоврядці не мали. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-