Інформаційний центр РАЕС в очікуванні 30-тисячного відвідувача

Інформаційний центр РАЕС в очікуванні 30-тисячного відвідувача

Укрінформ
Майже десять років інформаційний центр РАЕС «Полісся» відкритий для усіх бажаючих. За цей час в ньому побувало більше 29 тисяч відвідувачів. Невдовзі заклад чекає на свого ювілейного 30-тисячного екскурсанта. Чим саме місто атомників привабливе для його гостей та яке різноманіття експозицій культурно-просвітницького закладу?

Кузнецовськ - місто молоде і визначних пам‘яток, на відміну від міст з давньою історією, у ньому немає. Можливо тому, доброю традицією для кузнецовців стало запрошувати своїх гостей до інформаційного центру РАЕС «Полісся», який відкритий для відвідувачів з 2007 року. Про популярність закладу свідчить статистика його відвідувань, яка перевищує 4 тисячі осіб за рік. А у минулому році ця цифра склала 5368 чоловік, половина з них учні загальноосвітніх шкіл міста-супутника та зони спостереження РАЕС.

Тут жителі та гості міста можуть ознайомитися з історією будівництва та принципами роботи атомної електростанції на прикладі діючих макетів енергоблоків ВВЕР-1000 та ВВЕР–440. Тут представлено макет енергоблоку №3, виготовлений та переданий в фонд музею працівниками реакторного цеху №2 РАЕС, на якому розміщені фото та прізвища всіх працівників цеху. Відвідувачі також можуть оглянути імітатор тепловиділяючої збірки, макети паливної таблетки та градирні.

А завдяки віртуальній екскурсії, гості інформаційного центру отримали змогу побувати в машинному залі турбінного відділення, центральному залі реакторного відділення, а також на блочному щиті керування енергоблоку №3. Поринути у історію становлення станції та міста можливо через експозиційний зал фотографій, які передані в фонд інформцентру атомником Олексієм Кислим. Знайомство з атомною енергетикою наймолодших відвідувачів проходить через перегляд мультфільмів «Керосинка і мрії» та «АЕС: Запрошуємо у майбутнє», авторами яких є талановиті кузнецовські школярі.

Поруч із сучасними експонатами не загубилися і такі історичні речі, як друкарська машинка фірми «Mersedes», арифмометр «Фелікс-М», телефон-концентратор та багато іншого. Цікавою для дітей і дорослих стане і етнографічна експозиція, в якій показане життя поліщуків першої половини ХХ століття. Це буденний та святковий одяг тих часів, вишиванки нашого регіону, предмети побутового вжитку, сільськогосподарський реманент та безліч інших експонатів тих часів. Цікавою є також колекція значків, яку протягом 50-ти років збирала жителька міста Раїса Іванова - тут серед майже тисячі експонатів трапляються досить рідкісні екземпляри.

До уваги усіх гостей інформаційного центру представлена також багата картинна та фото- галерея. Тут красується виставка живопису поліського земляка Петра Ошурка, а також картини з особистої колекції атомника Віктора Киселенка. Чарує відвідувачів і фотовиставка працівника електроцеху РАЕС Олексія Валигіна «Енергія життя», у якій автор представив добірку фотопортретів місцевих дітей, як символ віри у світле майбутнє. Волонтерський рух та допомога учасникам АТО знайшли своє відображення у фотовиставці «РАЕС – для АТО».

Заклад відкритий для усіх бажаючих у будні з 8 до 17 години. Телефон для довідок: (03636) 2-14-43, 2-11-96. Девіз інформаційного центру вже багато років лишається незмінним: «Ласкаво просимо у місто енергетиків!».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-