Вінниця відзначила День Європи фестивалями, концертами та народними гуляннями

Вінниця відзначила День Європи фестивалями, концертами та народними гуляннями

Укрінформ
Вінниця у суботу масштабно відзначила День Європи – вісьмома фестивалями, інсталяціями європейських столиць, концертами, експозиціями сучасного європейського мистецтво просто неба. Були також живі скульптури та фонтани, безліч інших цікавих програм. Участь у святкуваннях взяв Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та делегації майже 30 міст та країн світу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У нас в місті є гарна традиція – двічі на рік ми зустрічаємось всі разом, спілкуємось, даруємо один одному посмішки та гарні емоції. Цього року Вінниця в черговий раз довела, що ми – сильна територіальна громада. За результатами всеукраїнського дослідження Вінниця знову визнана найкомфортнішим містом для проживання, і це заслуга всіх вінничан! Я впевнений, що і надалі ми разом будемо розвивати наше місто, щоб досягти спільної мети, яка визначена в нашій Стратегії «Вінниця – 2020», – побудувати сучасне комфортне європейське місто, яким ми пишаємось», - сказав на відкритті святкувань вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Весь центр міста перетворився на пішохідну зону з цікавими інтерактивними арт-майданчиками. Учасники святкувань могли взяти участь у майстер-класах та концертних програмах, зробити цікаві селфі й побувати на тематичних майданчиках, які представляють звичаї та традиції європейських столиць. Оцінили масштабність свята і Прем’єр-міністр та високоповажні гості є європейських інституцій.

«Я згадую, як ми вперше відзначали цей день. Це було абсолютно чітке повідомлення всім – Вінниця прагне стати частиною Європи. Сьогодні Україні потрібно виборювати своє право на суверенність, демократію і свободу зі зброєю в руках. Але я вірю в те, що ніхто ніколи не перемагав і не переможе українців. Шкода, що час новітньої історії приносить нам втрати, але ми маємо бути достойними пам’яті тих, хто віддав своє життя, здоров’я заради України. Я глибоко вірю в те, що Україна нарешті стане успішною. Але це буде непростий шлях. Буквально декілька  днів назад я почув вислів: коли вам кажуть, що зроблять вас щасливим без вашої участі – ці люди говорять неправду. Вінничани 10 років тому сказали, що вони хочуть жити краще, і ми почали своєю працею і підтримкою змінював місто. Я вірю у велике майбутнє нашої держави, і присягаю, що все, що залежить від мене, я буду для цього робити», - запевнив земляків-вінничан Володимир Гройсман.

Європейські прагнення українців та вінничан зокрема підтримують і партнери нашої держави у ЄС.

«Коли я побачила на початку церемонії відкриття, як співала молодь, яка прекрасна музика звучить, в мене були сльози щастя на очах. Я впевнена, що інші міста будуть слідувати вашому прикладу. Будьте впевнені, що Рада Європи буде допомагати вам у всіх намаганнях, які ваша країна робить на шляху до демократії, верховенства права і прав людей», - сказала, вітаючи вінничан зі святом, Віце-Президент Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Гудрун Мослер-Торнштрьом.

Вінничани та українська держава в цілому цього дня віддячила справжнім друзям проявом поваги та пошани, - Володимир Гройсман вручив орден Ярослава Мудрого V ступеня президентові польського побратима Вінниці - міста Кельце Войчеху Любавському.

А тим часом головний міський майдан Незалежності заполонила класика. Тут відбувся музичний проект «Класичний променад». Також на майдані Незалежності працювали просторові інсталяції – фестиваль «Абетка європейського мистецтва». Зокрема, тут представлені мистецькі проекти: «Вежі Європи», «Квітуча Вінниця», «Дерево мистецтва», фотоінсталяція «Будинок європейських спільнот», «Орнаментальна Україна». 

Центральна вулиця Соборна стала місцем проведення проекту «В серці Європи». Її було умовно поділено на 10 локацій із інсталяціями європейських столиць. Біля кожної інсталяції - зона відповідно до цікавинок тієї чи іншої країни. Поруч проводилися майстер-класи з фехтування, гутництва, презентація книг та багато іншого.  Також тут були представлені традиційні для Дня Європи у Вінниці «живі скульптури». Утім, була й нова родзинка свята – «живі фонтани». Окрім того, усі бажаючі можуть скуштувати смаколики з національних кухонь різних країн – почався фестиваль вуличної їжі.

На площі Європейській відбулися фестиваль лицарського мистецтва «Орден сонця» та всеукраїнський фестиваль «Студвесна-2016» і виставка «Європейська освіта в Україні.

А на майдані Небесної сотні гула концертна програма «Музичний олімп - 2016» за участю творчої майстерні «Зоряна мрія» міського Палацу мистецтв та гурту «Sunrice». 

Віддали належне вінничани й 60-й річниці музичного конкурсу «Євробачення» - відбувся концерт «Євробачення «The Best» та фестиваль «Світові рок-хіти».Тут були й виступи театру танцю з польського міста-побратима Кельце з виставою «Jazz dance back and forth», продовжив нічну програму  меппінг-шоу «Орнамент» на стіні Міської думи. Також на вінничан та гостей справив враження виступ найвідомішого українського театру тіней TEULIS, пішохідні екскурсії нічними музеями, трамвайна екскурсія «Вінниця нічна – літературно-меморіальний музей М.Коцюбинського», а  також ніч європейського кіно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-