Вінничани «вивідали таємниці» Лодзинської Агенції регіонального розвитку для впровадження в регіоні

Вінничани «вивідали таємниці» Лодзинської Агенції регіонального розвитку для впровадження в регіоні

Укрінформ
Практики Агенції регіонального розвитку Лодзинського воєводства Республіки Польща запровадять на Вінниччині у аналогічній Агенції. 

Подробиці візиту делегації вінничан у Агенцію міста Лодзь розповів голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник.

«Це була плідна робоча поїздка. Все, що стосується роботи Агенцій – практика цивілізованого світу щодо супроводу інвестицій, розвитку, в першу чергу, малого та середнього бізнесу, як основи економіки держави. Лодзь обрали не випадково. При соціалістичній системі – це було місто промислове. При розпаді, воєводство отримало найбільші ризики з безробіття і соціальних проблем в країні. Проте, з проблемної території, за рахунок виваженої регіональної політики, на сьогодні це провідний регіон, в першу чергу, по залученню інвестицій і створенню умов для бізнесу. Про це ми дізнались від Президента Лодзької Агенції Пшемислава Анджеяка», - констатував А. Олійник.

За його словами, польська Агенція стане моделлю для розбудови мережі подібних структур на Вінниччині. На сьогодні вже закладено фундамент у 17 районах області, де працюють європейські мікропроекти ПРООН ЄС, ДЕСПРО та інші у ресурсно-інформаційних центрах розвитку громад, які мають стати основою Агенції на місцях. 

«На сьогодні Лодзинська Агенція – це фінансово-економічний інститут, що допомагає розпочати бізнес «з нуля». Людина приходить до них, маючи ідею. Агенція розробляє бізнес-план, надає кредитування, як правило, до мільйона злотих до 5 років під 1-2% річних. Під більший бюджет шукають інвесторів. У цьому ж приміщенні працює бізнес-інкубатор, де офіс, оргтехніка і консультації фахівців – бухгалтера, економіста, юриста – безкоштовні. За рік успішної роботи, бізнесмен переходить на інший рівень обслуговування, де вже враховуються витрати на оренду. Кредитувати можуть ще раз, якщо аналітики Агенції вбачатимуть перспективи», - розповів очільник депутатського корпусу Вінниччини, додавши, що польська інституція обслуговує і кошти Євросоюзу, які заходять у регіон.

До складу вінницької делегації увійшли бізнесмени, представники громадських організацій, благодійного фонду, депутати обласної Ради. 

Зараз у профільних комісіях облРади отримана інформація буде опрацьована та адаптована до діючого українського законодавства. Депутати налаштовані у найкоротші терміни запустити механізм створення Агенцій регіонального розвитку в області, щоб запрацював зрозумілий європейцям механізм супроводу малого і середнього бізнесу, а великий бізнес відкрив можливості для втілення соціальних проектів.

Довідково. Лодзинську Агенцію засновано 29 жовтня 1991 року, як апарат, що підтримує розвиток малого і середнього бізнесу за допомогою розробки та реалізації програм, що фінансуються з фондів ЄС. Сьогодні Агенція діє як регіональний фінансовий інститут, відповідальний за реалізацію програм для фінансування інвестицій в нові технології. Агенція є постачальником комплексних послуг, пов'язаних із залученням коштів різних програм. Агенція не працює для отримання прибутку чи будь-яких вільних коштів, призначених для статутних цілей, а лише виступає як бізнес-середовище та підтримує економічний розвитку регіону.

Вінниччина стала першою в Україні, де депутатський корпус підтримав ініціативу голови обласної Ради і схвалив рішення про Агенцію регіонального розвитку Вінницької області. Обласна Рада, Вінницька ОДА та Асоціація органів місцевого самоврядування стануть співзасновниками Агенції. За це проголосували депутати під час сесії Вінницької обласної Ради 30 березня 2016 року. Голову обласної Ради Анатолія Олійника сесією облради уповноважено представляти інтереси Ради в Агенції для вирішення організаційно-правових питань, щодо затвердження установчих документів та обрання (призначення) органів управління тощо. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-