В Україні пропонують саджати за погрози чи побиття працівників екстреної меддопомоги

В Україні пропонують саджати за погрози чи побиття працівників екстреної меддопомоги

законопроєкт
Укрінформ
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №6423, який має на меті удосконалення правового захисту працівників екстреної медичної допомоги під час виконання службових обов’язків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Зазначається, що у разі ухвалення проєкту закону до Кримінального кодексу України буде додано окрему статтю 350-1 “Погроза або насильство щодо працівника системи екстреної медичної допомоги, який входить до складу бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги”, що посилить відповідальність за напади.

Зокрема законопроєктом передбачається:

  • за погрозу вбивством, заподіяння тяжких тілесних ушкоджень по відношенню до працівника екстреної медичної допомоги під час виконання ним службових обов’язків винуватець каратиметься арештом на строк до 6 місяців або обмеженням волі терміном до 3 років;
  • за умисне нанесення побоїв, легких чи середніх тілесних ушкоджень працівнику бригади швидкої допомоги буде встановлено покарання у вигляді обмеження волі на строк від 3 до 5 років або позбавлення волі на той самий термін;
  • за умисне заподіяння тяжкого тілесного ушкодження працівнику екстреної медичної допомоги передбачається позбавлення волі на строк від 5 до 12 років.

Крім того, будуть внесені зміни і до Кодексу України про адміністративні правопорушення: буде посилена відповідальність за хибні виклики бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги.

Так, законопроєкт збільшує розмір адміністративного покарання: за перший такий випадок – від 3,4 тис. грн до 8,5 тис. грн, за другий, вчинений протягом року – від 6,8 тис. грн до 17 тис. грн або громадські роботи терміном від 40 до 60 годин.

Окремо встановлюється відповідальність для батьків неповнолітніх осіб віком 14-16 років - штраф від 850 грн до 1,7 тис. грн або громадські роботи терміном від 20 до 40 годин.

Як повідомляв Укрінформ, 7 грудня під час наради у Верховній Раді щодо розвитку системи екстреної медичної допомоги міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко звернувся до народних депутатів з проханням посилити відповідальність за перешкоджання роботі екстреної меддопомоги. На нараді т. в.о. заступника начальника головного слідчого управління Нацполіції Анастасія Шидловська повідомила, що з початку 2021 року зареєстровано 77 випадків кримінальних правопорушень стосовно медичних працівників. Два медики загинули. За фактами нападів були відкриті кримінальні провадження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-